Читај ми!

Под слоганом "Љубав је закон" – прајд 18. септембра у Београду

Овогодишња Недеља поноса трајаће од 12. до 19. септембра, док ће сама шетња бити одржана 18. септембра, саопштили су организатори.

Недеља поноса, која претходи шетњи, бројаће преко 40 догађаја, укључујући представе, филмске пројекције, панел дискусије, конференције, радионице, журке и друге уметничке, културне и едукативне програме.

Слоган овогодишњег прајда је "Љубав је закон", а циљ шетње, како се наводи у саопштењу Београд прајда, је да се подрже напори ЛГБТИ+ активиста и организација за правно регулисање истополних заједница.

Један од захтева организатора овогодишње параде је усвајање Закона о истополнм заједницама и о родном идентитету, као и, како кажу, побољшање здравствених услуга за транс особе.

Траже и бржу и адекватну реакцију државних органа и јавну осуду представника власти на говор мржње и злочине мотивисане мржњом према ЛГБТ+ заједници, као и усвајање локалних акционих планова за ЛГБТ+ заједницу.

Координатор Београд прајда Марко Михаиловић каже да очекује велики одзив, након немогућности да се шетња одржи прошле године због епидемиолошких мера.