Читај ми!

Од оронулог здања до центра нове индустрије – стара "Ложионица" постаје креативни центар

Београд добија ново обележје. Некадашња зграда "Ложионице" постаће Креативно-иновативни мултифункционални центар. Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и национална платформа "Србија ствара" расписали су међународни урбанистичко-архитектонски конкурс за њену обнову и преуређење.

Стара "Ложионица" постаје место окупљања талената, иноватора и креативаца. Шира јавност добија још једну позорницу на отвореном, а туристи атракцију.

Ана Илић, виша саветница председнице Владе за креативне индустрије и туризам, истиче да ће цео комплекс бити јако велики.

"Он обухвата и саму ложионицу у Старом граду, водоторањ и окретницу која је испред, која ће бити предиван простор за догађаје и програме на отвореном, и анекс зграду која ће нарочито бити посвећена дигитализацији и ИТ индустрији. Сама ложионица ће имати мултифункционалне просторе за разне врсте извођачких уметности, имаће радионице, лабораторије за све врсте креативног стваралаштва", наводи Илићева.

Од оронулог здања до центра нових тенденција, пут од две године и око 30 милиона евра. Још је један подстицај сектору креативних индустрија који ствара више од 7,4 одсто БДП-а Србије и запошљава око 125.000 углавном високообразованих људи.

Андреј Носов, директор фондације "Хартефакт", очекује да тај простор крене у једном модерном правцу хибридних форми које повезују различите жанрове и гране уметности.

"Добро би било да то буде и простор размене са светом. Не мислим само на то да неки уметници долазе, већ да заправо и они који су отишли, када се врате, ту имају простор", каже Носов.

Један од циљева пројекта и јесте међународна и домаћа промоција нашег знања и креативности.

Када је почела да ради 1926. године, "Ложионица" је била извор горива за моторе Друге индустријске револуције – железнице.

Кад буде обновљена, биће извор енергије моторима Четврте индустријске револуције, а то су креативност, иновације и знање.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво