Читај ми!

Мост Братољуб деценијска нада за лакши живот и привредни процват

После четири године од изградње моста на Дрини између Љубовије и Братунца, завршавају се радови на интегрисаном граничном прелазу у Републици Српској. Отварањем моста Братољуб оствариће се вишедеценијска жеља становника са обе стране реке.

С једне стране Дрине заштитне банкине и ограда, с друге стране заштитна трака и провера сигнализације. На завршетак заједничког граничног прелаза и коначно отварање моста Братољуб с нестрпљењем чекају и у Љубовији и Братунцу.

"Много значи за народ, за све живо, за спој са Србијом и Братунцом и Федерацијом Босне и Херцеговине. Дај само да се отвори, да крене", наводи Мирко Лазић из Братунца из Братунца.

После годину дана од почетка радова све је урађено на интегрисаном прелазу. Од приступних саобраћајница до просторија за полицију и царинике обе државе. У току је технички пријем. Нов прелаз и мост за средње Подриње деценијска нада за лакши живот и привредни процват.

"Са леве стране имамо 50 хектара земљишта на коме је планирана изградња индустријске бесцаринске зоне. Има довољно места за све, већ имамо интересовања, јављају се људи и из Републике Српске, и из Србије и из Европске Уније", наводи Срђан Ранкић, начелник општине Братунац.

Милан Јовановић, председник општине Љубовија наводи да ће само отварање и повезивање довести до повећања протока људи, роба, услуга.

"Ми ћемо бити на најкраћој релацији између Сарајева и Београда, то ће сигурно довести до повећања протока људи, роба, услуга, и за нашу општину нова радна места чиме се надамо да ћемо задржати младе и да ћемо као општина наставити да напредујемо", додаје Јовановић.

Дрину дневно  пређе 5.000 људи 

Школски аутобуси свакодневно прелазе преко Дрине ка Љубавији, возе ђаке у Гимназију и Економску школу. Ка Братунцу вози ђаке техничке и медицинске струке. Од посла до пијаце, због дијализе и породилишта реку дневно пређе 5.000 људи. Већина становништа у Братунцу има двојно држављанство, споне нераскидиве.

"Браћа се налазе са ове и оне стране Дрине. Добро ће доћи мост, за 10 минута и у Љубовији си", наводи Милорад Остојић из Братунца.

Србија је овај мост дуг 227 метара завршила пре четири године. Када се добије употребна дозвола за сам гранични прелаз, скинуће се заштитна ограда постављена због миграната и отворити улазне и излазне траке, у општини Братунац се надају да ће се вишедеценијски сан остварити управо на дан општине 25. септембра.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара