Читај ми!

Школа у Мајданпеку носи име по прерано преминулом младом физичару: Мурал на ОШ "Михајло Спорић"

Основна школа "12. септембар" у Мајданпеку је, на иницијативу локалног парламента, понела име прерано преминулог младог физичара Михајла Спорића.

На зидовима школе урађен је мурал младог физичара Михајла Спорића, који је након болести преминуо 2019. године. Он није похађао школу у Мајданпеку, пошто је рођен и одрастао у Београду, али су ученици школе били његови родитељи.

Михајло Спорић је био један од најбољих математичара и физичара које је Србија имала. У свом кратком животу освојио је многобројне награде на домаћим и међународним такмичењима. Најважнија међу њима је златна медаља на Међународној олимпијади из физике 2016. године. Годину дана касније проглашен је за младог хероја Србије.

Међу Михајловим наградама су и Вукова диплома и Светосавска награда. Михајло је свирао клавир, трчао је маратоне и полумаратоне.

"Он је био насмејан до задњег тренутка. Све своје снове живео је пуним плућима и искрено се надам да ће тако и остати свима у сећању, као један ведар и насмејан младић и да ће бити узор новим поколењима која долазе и која ће, надам се, бити поносна што похађају школу која има његово име", рекао је Михајлов отац Зоран Спорић.

Председник Општине Мајданпек Драган Поповић рекао је да ученици и наставници треба да буду поносни.

Михајло је основну школу и Математичку гимназију завршио у Београду. Био је бруцош Електротехничког факултета са свим десеткама. Студије је наставио на Кембриџу у Великој Британији где се истицао као изузетан студент предан науци и истраживачком раду.

"У две године школовања је био најбољи студент на факултету у Кембриџу. Након његове смрти Факултет Кембриџ је установио награду са његовим именом која се додељује најбољем студенту из Србије. Прошле године је лауреат те награде био дечко по имену Милан Савић из Републике Српске", навео је Зоран Спорић.

Михајло Спорић је преминуо у Кембриџу у Великој Британији 7. новембра 2019. године. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије