Читај ми!

Србија преговара са Израелом о набавци противоклопних ракета "спајк"

Званичник израелске фирме "Рафаел" је, на недавно одржаном аеромитингу у Кечкемету у Мађарској, за РТС потврдио да Србија преговара са Израелом о набавци противоклопних ракета "спајк".

Рекете "спајк" су најновије генерације и лансирају се са постоља, оклопног возила или хеликоптера и уништавају све модерне тенкове и оклопна возила.

Имају домет 5,5 километара или чак 10 ако их лансира хеликоптер.

"У Србији наступамо заједно са 'Југоимпортом' и радимо на промоцији ракета 'спајк ЛР-2', која је овде изложена. То је оно што промовишемо у последње време. Уколико посао са 'Југоимпортом' успе, онда ћемо понудити и друга решења. То су ракете 'спајк ЕР' и НЛОС које имају много већи домет", рекао је Ал Захер, регионални директор фирме "Рафаел – Напредни одбрамбени системи".

Противоклопни систем "спајк" тренутно користи 37 војски широм света и до сада је произведено више од 30.000 ракета.

"Фамилија пројектила 'спајк' је јединствена и састоји се од четири врсте ракета. Домета два километра, пет, 10 и 16 и најмоћнија ракета има домет од 32 километра. Све је то напредно и ово је систем пете генерације. Тако да постоји могућност гађања циљева на даљинама од два до 32 километра", објашњава Захер.

Иначе, систем "спајк" у региону користе Оружане снаге Републике Хрватске на оклопним возилима "Патриа", Словеначка војска на истим возилима, док Румунија има две врсте лансера и ракета - са борбених возила пешадије МЛИ-84 и хеликоптера ИАР-330.

Верзија ЛР-2 која је предмет преговора са Србијом, има већу пробојност оклопа и може да пробије активно-реактивни оклоп и после још 1.000 милиметара панцирног челика - што значи да уништава све савремене тенкове.

Има бољи систем нишањења, у раду система се у великој мери користи вештачка интелигенција, а ракета погађа циљ под углом од 70 степени, што знатно повећава пробојност челика или бетона.

У односу на верзију ЛР која се масовно користи, нова верзија ЛР-2 има повећан домет са пет на пет и по километара када се лансира са земље и погађа циљ на даљини од 10 километара ако се лансира са хеликоптера.

Ракете се могу лансирати са постоља, када систем опслужују два војника, затим са оклопних возила, бродова и хеликоптера.

Најнапреднију верзију ЛР-2 тренутно користе Израел, Словачка, Естонија и Аустралија и ракете прави подружница израелске компаније "Рафаел" - фирма "Еуроспајк", чије је седише у Немачкој.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво