Читај ми!

Без музике у београдским баштама након 22 сата, забрањена употреба отвореног пламена и ћумура у зградама

Угоститељски објекти у Београду после 22 сата радним даном и после 23.00 петком и суботом неће моћи да емитују музику у баштама, односно неће бити дозвољено да се музика из угоститељских објеката чује у баштама, одлучено је у Скупштини града Београда, усвајањем Измена и допуна Одлуке о радном времену угоститељских објеката на територији престонице. На данашњој седници усвојена је и одлука да се у стамбеним зградама забрањује употреба отвореног пламена и коришћење ћумура.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже да је бука из угоститељских објеката један од најчешћих проблема са којима се градска управа суочава и један од најчешћих разлога за жалбе грађана.

Весић каже да ће се на овај начин обезбедити мир за све грађане, а истовремено омогућити угоститељима да раде.

"Ова одлука се не односи на Скадарлију, Аду Циганлију и приобаље дуж водотокова првог реда Саве и Дунава јер ћемо проблем буке из угоститељских објеката који се ту налазе решити на други начин, односно доношењем Закона о буци, када ће сви морати да спроведу техничке мере заштите од буке како би могли да раде нормално", рекао је Весић.

Што се тиче осталих угоститељских објеката у Београду, навео је да ће се од шестог или седмог септембра, када буде ступила на снагу одлука која је данас усвојена, ригорозно контролисати њена примена.

Иначе, за кршење ове одлуке прописане су највише могуће казне: 150.000 динара за правна лица, 25.000 динара за одговорно лице у правном лицу и 75.000 динара за предузетника.

"За више од 95 одсто угоститеља ништа се неће променити"

Горан Весић истиче да у градској управи желе да обезбеде да се у Београду зна ред.

"За више од 95 одсто угоститеља ништа се неће променити у њиховом раду јер највећи број њих поштује сва правила, али нажалост, према нашој процени има око пет одсто угоститеља који праве хаос у граду, постављају звучнике и из својих објеката пуштају музику непримерене јачине, и то траје дубоко у ноћ", поручио је Весић.

Истакао је да то посебно раде они који се налазе поред стамбених зграда, за које не важи одлука да у стамбеним зградама може да се ради радним даном до поноћи, а викендом до један сат иза поноћи.

"На овај начин ћемо увести ред. Као што смо увели ред у бахато паркирање, увођењем система 'Око соколово', сада ћемо увести ред и када је у питању бука, јер желимо да угоститељи раде и да се људи проводе у њиховим објектима, али са друге стране морају да воде рачуна о томе да сви грађани Београда имају после одређеног времена током дана право на свој мир", истакао је Весић.

Забрањена употреба отвореног пламена и ћумура у зградама

На данашњој седници Скупштине града Београда усвојена је и одлука да се у стамбеним зградама забрањује употреба отвореног пламена и коришћење ћумура.

Горан Весић је објаснио да се одлука која ће ступити на снагу 1. јануара следеће године, односи на станаре и власнике угоститељских објеката који су у стамбеним зградама.

Навео је да је, према извештајима МУП-а и ватрогасних служби, употреба отвореног пламена и коришћење ћумура један од најчешћих узрока пожара у стамбеним зградама и подсетио да је у последње време био велики број пожара, уз жртве и велику материјалну штету.

"Почетком епидемије коронавируса догодио се страшан пожар на Новом Београду када је страдало чак седморо људи. На следећој седници додатно ћемо прецизирати ову одлуку по питању угоститељских објеката, чиме ће бити решено и питање плинских боца. Уколико плинске боце нису атестиране апсолутно у складу са свим важећим прописима МУП-а, њихова употреба ће бити забрањена", прецизирао је Весић.

Подсетио је да је узрок недавног пожара у кинеском тржном центру, као и оног у Чика Љубиној улици, била плинска боца.

"Време је да се уведе ред у ову област. Мислим да ће грађани бити задовољни овом одлуком, а све је урађено уз сагласност Сектора за ванредне ситуације МУП-а", рекао је Весић.

Усвојени и други закључци, извештаји и одлуке…

Одборници су усвојили и Одлуку о допуни одлуке о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграда, као и Одлуку о обезбеђивању услова за развој, управљање и одржавање сервиса за дигитално пружање услуга у области комуналних делатности и осталих послова из надлежности Града Београда "Београд паметан град – Belgrade smart city".

Градски одборници усвојили су и Закључак о исправци Одлуке о завршном рачуну Града Београда за 2020. годину, Одлуку о отпису потраживања доспелих на дан 31. 12. 2018. по основу неизмирених изворних, јавних прихода Града Београда према Привредном друштву компанија "Прогрес" а. д. Београд.

Усвојен је и Извештај о напретку спровођења програма заштите животне средине за период 2016–2020, као и Одлука о допунама одлуке о Градској управи Града Београда и кодекс понашања службеника и намештеника Града Београда.

Такође, усвојен је извештај о напретку спровођења Програма заштите животне средине за период 2016–2020, који је показао да је највећи број активности потпуно или у великој мери реализован (74 одсто).

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво