Читај ми!

Управљање отпадом за смањење ризика од пожара на депонијама

Уз подршку Европске уније, Ужице и Тузла ће пројектом прекограничне сарадње унапредити управљање комуналним и кабастим отпадом. Поред набавке опреме за те потребе, у Винковцима и Осијеку, челници комуналних предузећа, депонија и представници градова упознали су на студијском путовању примере добре праксе.

Ни током тропских дана, градска депонија у Осијеку и регионална "Дубоко" у Ужицу нису имале пожаре, захваљујући мерама које свакодневно примењују.

Стево Анетић, руководилац Службе одржавања депоније у Осијеку каже да је у предузећу петнаест година и да ватрогасци никад нису гасили пожар на депонији.

"Ми гасимо искључиво нашим стројевима, имамо компактор, багер, булдожер и на тај начин тај површински слој. Имамо чуварску службу тамо 24 сата, који на време реагира", истиче Анетић.

Квашењем и насипањем земље спречава се пожар и на регионалној депонији "Дубоко" у Ужицу, где се тренутно одлаже чак 90 одсто отпада, поготово кабастог. У плану је смањивање депоновања.

"У наредних можда четири до пет година, доћи ће најмање 25 одсто отпада, који неће завршити на телу депоније, а имаће неке друге вредности, биће упућен на рециклажу", очекује Момир Миловановић, директор ЈКП Дубоко".

По управљању комуналним отпадом Осијек спада међу водеће градове у Хрватској. У Зеленом отоку рециклира се чак 55 одсто отпада.

"Тренутни резултат земље Србије је да је обрнута ситуација. Ми десет посто отпада 2021. године спасавамо од депоновања, а деведесет посто депонујемо", наводи Милош Радојевић из ужичке Регионалне развојнеагенције "Златибор".

Едукативним радионицама за најмлађе, ђаке и студенте, комунално предузеће у Осијеку пре петнаест година инвестирало је у еколошку будућност.

"То су били клинци, кад погледамо, а то су данас већ одрасли људи, који неки можда од њих имају своје обитељи и то им је постао дио живота", истиче Тихана Шкубор из осјечког "Уникома".

Прекограничном сарадњом, Ужице и Тузла планирају да примене позитивна искуства из Винковаца и Осијека како претрпане депоније не би остале претећи извори опасних пожара. 

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи