Читај ми!

Млади у Србији одлазе од родитеља тек када закораче у четврту деценију – зашто тако касно

Док су тинејџери, још и желе да оду из родитељске куће, али после 18. године све теже. Да ли зато што је код родитеља најлепше?

Две трећине младих у Србији живи са родитељима, а више од 60 одсто нема никаква примања, подаци су истраживања које је спровела Кровна организација младих Србије.

Потпуна пословна способност стиче се пунолетством, према закону. Али у животу, са 18 година ретко који млад човек може самостално да се стара о себи.

Према подацима Евростата, млади у Србији одлазе од родитеља тек када закораче у четврту деценију.

Један од разлога је новац. "Волео бих да живим самостално али не знам када ће то да буде, морам прво да се запослим", неки су од одговора који су нам дали млади.

"Млади људи немају код нас могућности да имају свој стан, чак иако имају добре послове врло је тешко издвојити новац да се стан изнајми", каже Милица Весковић Анђелковић, социолог.

Према истраживањима углавном су родитељи ти који финансирају и кирију за изнајмљене станове, као и рате за кредит који је велики проблем младима, указује Милица Весковић Анђелковић.

Социолози истичу да је један од разлога за касно одвајање и чињеница да Србија припада медитеранског кругу земаља у којима се негују снажне породичне везе.

"Једноставно ја мислим да већина родитеља не жели да се деца много муче. Можда то није добро али такви смо", каже једна грађанка.

Психолог Александар Контић наводи да родитељи размазе своју децу. "И онда се човек пита,  зашто бих ја ишао тежим путем, али онда је у приличном конфликту. Добро не морам да радим за почетак за мале новце, али са друге стране ја немам свој живот, ја у тим годинама полажем и даље рачуне за своје понашање", каже Контић.

Они који се касно или чак никада не одвоје од родитеља, остају заглављени између детињства и одраслог доба. Има ту и страха од одговорности, кажу психолози.

"Када погледате тај проблем, ми га можемо назвати као дуго продужена адолесценција, јер комфорно је бити дете док си дете, ја то често поменем као неки златни кавез, то је удобно, то је лепо, али ти уствари плаћаш дебелу цену, твоје одрастање је ту заустављено", додаје Контић.

И Италијани, Малтежани и Шпанци, такође деле живот са родитељима и до четврте деценије.

Швеђани су, на приме,р потпуно другачији, одлазе од родитеља и пре пунолетства. Можда је са 18 година рано, али у четрдесетим је касно.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво