Читај ми!

Међународне војне игре у Србији: Екипе из шест земаља одмераваће снаге у дисциплини "Чувар реда“

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић рекао је да ће Србија ове године први пут бити један од домаћина Међународних војних игара и да ће се на нашим полигонима "Берановац“ и "Жича“ у Краљеву у дисциплини "Чувар реда“ надметати екипе из шест земаља.

У току су завршне припреме за такмичење, које ће се одржати од 30. августа до 3. септембра, а на којем ће, такође, бити представници војски још четири земље у својству посматрача.

"Припала нам је част да организујемо такмичење војнополицијских јединица, које је увек веома захтевно. Такмичење ће се састојати од четири фазе – гађање, гађање патрола војне полиције, патролна стаза војне полиције и трка хероја. Користим ову прилику најпре да позовем грађане да следеће недеље дођу на свечано отварање на Тргу српских ратника у Краљеву са почетком у 20 часова“, рекао је министар Стефановић.  

Како је Стефановић прецизирао, фазе "патролна стаза" и "трка хероја“ које ће се одвијати на нашем војном полигону "Берановац", биће уз присуство публике.

"Грађани ће заиста моћи да уживају у једном спектаклу и очекујем, наравно, да дођу да бодре припаднике своје Војске Србије, који су увек уз свој народ где год је то потребно. Реч је о дисциплинама које су веома атрактивне, а грађани ће моћи да се увере у знања и способности наше војне полиције и да виде колико смо као војска напредовали и колико смо ефикасни и способни да бранимо слободу Србије", рекао је министар Стефановић.

Једно од највећих војних такмичења на свету одиграва се ове године у Русији и још 10 земаља суорганизатора, међу којима је и Србија ове године први пут.

Екипе из шест земаља ових дана имају завршне припреме за такмичење једну од 34. дисциплине Међународних војних игара на којима учествују армије из 42 државе.

Шест војних полицајаца Војске Србије своје место у тиму домаћина морало је да заслужи на националном такмичењу и кроз елиминиционе фазе припрема. Сада ће се са тимовима Русије, Казахстана, Ирана, Катара и Кипра на домаћем терену надметати у гађању, физичкој спреми и умећу које се захтева од припадника војних полиција.

"Нисам сигуран за све остале, али за Русе, Казахстанце, већ су се такмичили, знају диспциплине, већ су годинама у томе. Mи смо ево четири месеца, пет да кажем, вежбали, дали смо све од себе и видећемо", навео je мајор Војне полиције Војске Србије Радован Маринковић

У прве две фазе такмичеће се у појединачном и тимском гађању у условима који опонашају реалну борбу. Потом ће на Берановцу прво показати вештине у решавању тактичких задатака, а затим тимски учествовати у трци на стази дугој 12 километара са 30 препрека.

"Први пут уопште учествојемо на Међународним војним играма и част нам је да нас је Војска Србије позвала да учествојемо у овој дисциплини. Добре су стазе, истина, другачије од оних на којима смо тренирали, а другачије је и оружје. Али даћемо све од себе, па шта буде", истакао је поручник Националне гарде Кипра Неофитос Папамихаел.

Судијска комисија у којој су представници земаља учесница бринуће се о регуларности такмичења.

"Ми до сада нисмо учествовали у дисциплини "Чувар реда", а ове године смо добили част и привилегију и једну велику обавезу да дисциплину "Чувар реда" као једну од дисциплина Међунраодних војних игара, одржимо и будемо суорганизатори са Руском федерацијом да ту дисциплину одржимо у гарниyону Краљево на полигонима Берановац и Жича", рекао је потпуковник и члан Штаба за организацију дисциплине "Чувар реда Дејан Миликић.

Међународне војне игре, које је осмислила Русија, одржавају се од 2015. године, а армије из 42 земље такмичеће се на овогодишњем издању. Поред дисциплине која се одржава у нашој земљи, Војска Србије такмичиће се и у дисциплинама "Тенковски биатлон, "Снајперска граница", "Војни рели" и "Армија културе".

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво