Читај ми!

Матић: Враћају се страни туристи у Србију, девизни прилив већи за 33 одсто

Од октобра до краја марта, Србија ће, са још готово 200 земаља, учествовати на светској изложби Експо 2020 у Дубаију. Под слоганом "Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност", свету би требало да се представи више стотина привредника, ИТ стручњака и инжењера, а кроз српски Павиљон заинтересовани ће моћи да прошетају и виртуелно. Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже за РТС да Павиљон Србије представља спој наше винчанске културе и традиције из које црпимо снагу и инспирацију за све ново што чини савремен живот. Истиче да се у Србију враћају и страни туристи и да је девизни прилив од туризма већи за 33 одсто у односу на прошлу годину.

Татјана Матић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да је свака светска изложба поглед у будућност, како је било од прве.

"Србија има традицију дугу 136 година учествовања на светским изложбама. Никола Тесла, Кип слободе, Ајфелов торањ, телефон, покретне степенице све су то достигнућа која су тамо приказана", навела је Матићева.

Напомиње да је велики значај учешћа Србије на овој изложби.

"Први павиљон који смо имали био је 125 метара квадратних, имали смо 320 српских излагача, у време краљевине Србије је освојено 157 награда. Наш таленат и способност да стварамо визије и да их имплементирамо чини ми се да нас није напустила. Експо који почиње 1. октобра биће пре свега у сврху промоције српске пословне заједнице", наводи Матићева.

Бесплатни чартер летови за заинтересоване привреднике

То ће, наглашава, бити најспектакуларнија изложба до сада. Планира се учествовање 25 милиона улесника, посетилаца и вирутелно и физички.

"Уједињени Арапски Емирати, посебно Дубаи уложили су огромна средства и то заиста изгледа футуристички. Када је у питању Србија, наш павиљон има 2.000 метара квадратних. Он представља једну футуристичку капсулу и спој наше винчанске културе и традиције из које црпимо снагу и инспирацију за све ново што чини савремен живот. Желимо да покажемо како традиција треба да нас научи како се технологија користи за добробит цивилизације и за стварање света који је технолошки напреда, еколошки одржив, али по мери човека", истиче Матићева.

Истиче да Привредна комора Србије и представници у Дубаију организују све заинтересоване привреднике који ће излагати.

"Имаћемо бесплатне чартер летове за све заинтересоване привреднике. Имаћемо ИТ компаније, гејмерска индустрија, али желимо и да покажемо зашто смо први у Европи када говоримо о директним инвестицијама, како смо то успели, када је у питању електронска управа и успешна имунизација становништва. Имамо пуно разлога чиме се поносимо. УЕА представљају врата ка блиском Истоку и земљама северне Африке", казала је Матићева.

Повратак страних туриста 

Наводи да се у Србију враћају и страни туристи.

"Имамо скок девизног прилива од туризма већи за 33 одсто у односу на прошлу годину. У овом тренутку то је неких 650 милиона евра. Имамо преко четири милиона и 600 хиљада ноћења. Долазак страних туриста је порастао за 280 одсто у односу на претходна два месеца", додаје Матићева.

Сада је туристичка сезона на 50 одсто у односу на 2019. и очекује, ако се настави, да ће статистика бити само још боља.

"Имали смо сјајну летњу туристичку сезону. Јануар, фебруар и март били су критични када је реч о ковиду. Традиционално имамо добру сезону у септембру и децембру. У зависности од ковид ситуације можемо достићи и 70 одсто од рекордне године. Да се вратимо у 2019. требаће нам још годину дана", каже Матићева.

Подељено је 150.000 туристичкихи ваучера.

"Ми смо успели и да обезбедимо додатних 250 милиона динара, у односу на 500 милиона колико је било предвиђено буџетом. Тих 150.000 ваучера је јако подстакло домаће туристе да посећују наше дестинације. Приметан је пораст и домаћих туриста за неких 45 одсто. То су све подаци који охрабрују и добра ствар у ковид ситуацији је да су домаћи туристи открили Србију као туристичку дестинацију", закључила је Матићева.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво