Читај ми!

Пројекат "Пегаз", дрон развијен у сарадњи са Кином у наоружању Војске Србије до краја године

Први примерци домаће беспилотне летелице "пегаз", који су усавршени са Кинезима, биће уведени у наоружање до краја ове године. Ознаке Војске Србије у првом кругу, према плановима, требало би да понесу три даљински вођене ракете заједно са једном земаљском станицом. Беспосадне платформе део су плана развоја наше одбране.

После пријема првих летелица, почеће серијска производња дронова према потребама наших оружаних снага.

Завршетак пројекта "Пегаз", вишегодишњег подухвата домаћих инжењера, тешко би био могућ без помоћи Кине. Истим уговором којим је Србија купила кинеске дронове ЦХ-92 договорена је и технолошка помоћ у завршетку српског "пегаза".

"Летелица је само део комплета уз летелицу иде и земаљска станица. То је значи земаљска станица, налазе се удаљени терминали и систем за слетање", рекао је Драган Стевановић са Војно-технчког института.

Наши дронови испрва ће бити наоружани кинеским ракетама, а касније домаћим наоружањем.

Први примерак новог дрона завршен је у Кини, а направљени су и први летови. По доласку нулте летелице у Србију, почеће серијска производња и пријем у наоружање.

У овој фази је циљ 12 летелица до краја године.

"Сет у развоју је сет за управљање и сет опто-електронски пакет који се налази испод дрона", напомиње Стевановић.

По окончању развоја, "пегаз" ће бити веома сличан дрону ЦХ-92, опремљен готово идентичном уређајима, с тим што ће због мањих димензија моћи да носи нешто мањи комплет наоружања.