Читај ми!

За нове бицикле помоћ од 5.000 динара, колико ће их бити на улицама Београда

До краја следеће недеље требало би да буде расписан конкурс за субвенције за куповину бицикала. За ову акцију влада велико интересовање.

Смешак - јер за њега не треба паркинг место, не загађује ваздух и не прави буку.

Кажу да је идеално превозно средство од куће до посла. Ипак, истраживања показују да се око 45 одсто људи вози градским превозом, више од 30 одсто иде пешке, 20 својим аутомобилом, а бицикл користи мање од 1 одсто наших суграђана.

У Данској и Аустрији ти бројеви су другачији, и до 50 одсто бициклиста. Град Београд најавио је да ће са по пет хиљда динара помоћи куповину нових бицикала.

Ивана Вилотијевић, градска секретарка за заштиту животне средине објашњава услове - да су купили бицикле после објављивања конкурса од стране невладине организације, односно удружења грађана, да доставе рачун где ће имати потврду да је домаћег порекла и када се буду пријављивали изабраној невладиној организацији неопходно је да попуне пријаву.

Конкурс ће спровести невладина организација, а град је прописао услове. Цена није ограничавајући фактор.

Мирко Радованац, председник "Југо циклинг кампање" је рекао да колико је видео у пропозицијама - учесници ће морати да прибаве сагласност Привредне коморе да је тај произвођач домаћи.

"Не знам да ли ће морати да има 100 одсто домаћих компоненти. Не верујем јер мислим да нико код нас не прави мењаче. Моја замерка је што није предвиђено да се купе и електробицили јер је то сада један нови тренд и бум не само у свету него и код нас, поготову за брдовити Београд", каже Радованац.

Када посао буде завршен, скоро две хиљаде нових бицикала се очекује на улицама Београда. Важно је да њихови власници имају где да возе безбедно.

Јована Радовановић из "Улице за бициклисте" каже да бициклистичких стаза има око 100 километара, оне су добре док су повезане и док су тамо где треба, све док се не деси да је нешто на сред те стазе.

"Разне занимљиве фотографије добијали смо од грађана. Нови Београд је сјајан, али је стари део града оно на чему треба радити и више улагати, место где се бициклисти осећају најмање безбедно", рекла је Радовановићева.

Ово је само једна у низу акција које је планирао Град Београд. За ову су из буџета издвојили 10 милиона динара.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара