Читај ми!

Народ ће бежати од талибанске власти у Авганистану, чека ли нас нова избегличка криза

Извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже за РТС да ће се ефекти ситуације у Авганистану, у контексту избеглица, видети тек за неколико месеци. Ипак, додаје, не може се очекивати масован прилив избеглица.

Радош Ђуровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је тешко да ће се поновити ситуација са мигрантском кризом као 2015. године, када је преко Балкана прошло неколико милиона избеглица.

Ипак, додаје, криза са избеглицама, због ситуације у Авганистану, погодиће регион. Према његовим речима, више је него јасно да ћемо свакодневно гледати слике миграције.

Ђуровић указује да ће ефекти тренутне ситуације у Авганистану моћи да се виде за неколико месеци, али да није реално очекивати масован прилив избеглица.

"Европа је извукла закључке из кризе 2015. и даће све од себе да до кризе нове не доће. У колонама је најмање оних који су трговци наркотицима и најмање је екстремних. Бежаће они који су нормални и умерени, који беже због кажњавања, жене и деца, бежаће државни службеници, универзитетски професори, они који не могу да замисле живот у калифату", указује извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Сматра да кријумчарима и терористима нису потребне избегличке колоне како би се дочепали локација на којима желе да науде.

"Они који имају новац и добру организацију, није им потребна избегличка криза, њихов пут је далеко од колоне", наводи Ђуровић.

Иран и Турска први избор избеглица

Према речима Ђуровића, прилив избеглица је највише приметан у Турској, где дневно дође између 500 и 2.000 људи. Такође, циљ народа из Авганистана је и Иран. 

Сматра да ће бројке ескалирати када талибани буду успоставили власт у Авганистану и евентуално пустили све оне који не желе да живе под њиховом влашћу.

Ђуровић наводи да се очекује да ће избеглички талас погодити Медитеран и Турску, али додаје да ће се тек видети колико ће погодити и Европу.

"Ситуација није таква да се ради о егзодусу јер земљу није могуће напустити, земља је разорена ратом, то се тек очекује. Талибани ће вероватно упоставити калифат што значи строга религиозна правила, па ће живот за многе који су били секуларни бити готово неподношљив. Они који покушавају да побегну су они који покушавају да се домогну сигурне луке, они ће покушати у Иран и Турску, а вероватно ће тежити и ЕУ као месту где је могуће сигурно да се живи. Кључ је у рукама Турске, па онда ЕУ", наводи Ђуровић.

Извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила објашњава да се реторика држава о односу према избеглицама умногоме разликује од ситуације која је на терену.

"Распон од изјава до понашања појединих држава је огроман. Свакодневно се код нас гурају избеглице из Хрватске, Албанија покушава да заустави прилив избеглица, Румунија гура свакодневно. Ситуација на терену се не мења, све је више ограда и контрола, па ће вероватно одговор Европе бити да се миграција заустави и ту ће значајну улогу играти земље дуж Балканске руте", напомиње Ђровић.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво