Читај ми!

Ниво воде у рекама забрињавајуће низак, потребна једна обилна киша

Високе температуре утицале су на опадање река у Србији, а најтежа ситуација је на Рзаву, Колубари, као и на Јадру. Јелена Јеринић из Републичког хидрометеоролошког завода истиче да нам је потребна "права јесења киша" како би се ситуација поправила.

Из Републичког хидрометеоролошког завода Јелена Јеринић за РТС наводи да су у стагнацији и опадању притоке другог реда Јужне и Западне Мораве, притоке Колубаре, мање реке на банатским водотоцима, као и Јадар.

"У стагнацији су мање и средње реке које практично не могу да отичу, јер су на биолошком минимуму, што значи да је угрожен и биљни и животињски свет због мањка кисеоника", истиче Јеринићева.

Додаје да се прати и горњи ток реке Саве, која је у домену средњих река, где су водостаји у опадању, а може бити, каже, обустављена и пловидба.

Потребна је права јесења киша, каже Јеринићева, која би падала данима и обухватила велика сливна подручја како би се поправила ситуација са водостајима на рекама.

"Јако је важно да та киша уђе у најдубље поре земљишта. То се сада не види по прогностичком материјалу бар за месец дана", објашњава.

Говорећи о ситуацију у Европи, Јелена Јеринић каже да је иста као и код нас, али пошто чешће долази до продора у току горњег Дунава ми немамо проблема код Београда и Земуна.

Због неповољне хидролошке ситуације и изузетно ниског водостаја Рзава, ванредна ситуација проглашена је у пет општина и градова.