Читај ми!

Матић: Са Евије евакуисано 300 туриста из Србије, на безбедном 170 људи

Министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић рекла је да је ситуација на Евији под контролом, да су пожари угашени и да је до сада са тог острва евакуисано око триста наших туриста, а да су они који су још тамо безбедни. Матићева је навела да прети могућност да ЕУ скине Србију са зелене листе за путовања. Оценила је да су "ковид пропуснице", као доказ о вакцинацији или негативном тесту на коронавирус, корисне и додала да је важно направити разлику између одговорних и, како је рекла, невакцинисаних грађана.

Према најновијим информацијама Министарства, добијеним од туристичких агенција, на том острву је остало око 170 путника, од којих ће педесет данас кренути за Србију, а седам сутра. Остали су изразили жељу да остану на Евији.

"Према најсвежијим информацијама које сам добила од грчког министра туризма, пре нешто више од сат времена, јесте да су пожари на Евији под контролом, да је тај велики пожар угашен и да су сви наши туристи који су остали на Евији апсолутно безбедни", рекла је Матићева Танјугу.

Матићева је рекла да је на Евији било око 500 наших туриста и да је у недељу евакуисано њих 200, а у понедељак још сто.

Kако је рекла, наши туристи су евакуисани на друге дестинације у Грчкој, што је углавном била олимпијска област, као и на друге дестинације које су им агенције понудиле као алтернативу.

Напоменула је да је педесетак наших туриста на Евију дошло својим превозом.

"Највише људи желело да остане у Едипсосу" 

Kаже да јој је грчки министар туризма Харис Теохарис пренео информацију да је пожар на Евији захватио четири туристичке локације, од чега је на једној камп у коме није било српских туриста, да је на трећој локацији био смештај са бунгаловима, а на четвртој два хотела у близини.

"Сви гости су евакуисани на безбедно место. Највише људи је желело да остане на Евији у месту Едипсос, који је био безбедан пошто тамо није било пожара. Ипак, било је туриста који су и одатле хтели да се евакуишу из страха", навела је Матићева.

Истакла је да је све време била у контакту са грчким министром туризма и да су Грци веома захвални председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић за помоћ у људима за гашење пожара, али и за новчану помоћ и прилоге које сакупља СПЦ.

Матићева је рекла да је грчко министарство туризма одмах реаговало и питало да ли може на неки начин да помогне и послали, у договору са нама, аутобусе који су после трајекта превозили наше туристе на друга летовалишта у Грчкој.

"Кад планирам свој одмор, планирам га у Србији" 

Kада је реч о нашим туристима који тек треба да дођу у тај део Грчке, Матићева каже да је то индивидуална одлука.

"Ако питате мене лично, када планирам свој одмор планирам га у Србији јер се овде осећам безбедно и сигурно. Имам малу децу и у случају да се разболе могу брзо да одреагујем. Свако има приоритете код летовања. Сваки путник треба добро да размисли да ли је место на које одлази безбедно", навела је Матићева.

Поручила је свим нашим грађанима који су већ уплатили аранжмане да, у договору са својим агенцијама, још једном провере да ли постоји могућност замене тог путовања и које су друге могућности.

"Молим све наше грађане и путнике који су били на Евији и који нису били задовољни односом агенција да се јаве на број туристичке инспекције 011 31-39-673, од 7.30 до 15.30 сваког радног дана", нагласила је Татјана Матић.

Додала је да ће Министарство у складу са тим даље предузимати мере како би заштитило права наших путника ако су била угрожена.

"Прети могућност да ЕУ скине Србију са зелене листе" 

Татјана Матић је навела да због погоршавања епидемијске ситуације прети могућност да ЕУ скине Србију са зелене листе за улазак у земље чланице, као и да ће са растом броја заражених Европска комисија и земље ЕУ пооштравати услове.

Додала је да то што је Министарство здравља Kипра саопштило је да је Србија скинута са "зелене листе" и стављена на "наранџасту", значи да је нашим грађанима за улазак у ту земљу неопходна негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата или потврда о вакцинацији, наводећи да ће се вероватно тако понашати и друге земље ЕУ.

"То што више нисмо на ‘зеленој листи’ не значи да можемо да отпутујемо на Kипар већ само да су услови пооштрени", рекла је министарка.

Она сматра да ће ЕУ "пресек" вероватно правити у септембру и да се чека завршетак туристичке сезоне из економских разлога.

"Мислимо да ће у септембру доћи до ревизије тих одлука, а на нама је да апелујемо да је вакцинација једини излаз из ове ситуације", каже Матићева и додаје да и у земљама ЕУ имају проблем да мотивишу своје грађане да се вакцинишу.

"Ковид пропуснице корисне, јер живот не може да чека" 

Матићева је оценила да су такозване ковид пропуснице, као доказ о вакцинацији или негативном тесту на коронавирус, које омогућавају улаз у музеје, позоришта, затворене делове ресторана, затворене базене, а које су почеле да уводе поједине земље чланице ЕУ, корисне и додала да је важно направити разлику између одговорних и, како је рекла, невакцинисаних грађана.

Додала је да је крајње време да, након вакцинације и кампање о вакцинацији које су имале све земље ЕУ, па и Србија, да се преко "зелених пропусница" објасни колико је вакцинација важна, а посебно је, каже, у овом тренутку преломна за нашу земљу када имамо 50 одсто вакцинисаних.

Татјана Матић је истакла да је то начин и да се направи разлика између грађана који су се вакцинисали, обавили своју дужност и који се понашају одговорно и према себи и према својој околини, и оних који не желе да се вакцинишу.

Kаже, сигурно постоје људи који не могу да се вакцинишу из здравствених разлога, али има и оних који, напомиње, не желе да се вакцинишу из убеђења.

Додаје да то поштује, али да онда сви морају сносити последице својих одлука и понашања.

"Вакцинација је неопходна, јер живот више не може да стоји и чека, и ЕУ је то увидела и због тога се уводе ове пропуснице, оне су изнуђене, и то је једини начин да се омогући привредна активност и да се омогући да ове јесени не буде затварања као прошле".

Закључила је да се не може говорити о враћању нормалном животу и нормалној економској, привредној, туристичкој и угоститељској активности, уколико не буде било довољног броја вакцинисаних, која је важна за победу над короном.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи