Читај ми!

Конзул Србије у Атини: Евакуисано 200 српских туриста из места Пефки на Евији

Конзул Србије у Атини Милан Вукосављевић рекао је за РТС да је 200 српских туриста евакуисано из места Пефки на грчком острву Евија. Због шумских пожара који су се током ноћи приближили насељеном подручју, ноћ су провели на трајектима, наводи Вукосављевић.

Милан Вукосављевић каже за РТС да је, што се тиче шумских пожара, најкритичније на југозападној страни Пелопонеза и на острву Евија, где се налази између 800 и 1.000 српских туриста. Из места Пефки на Евији, ноћас око четири сата, из предострожности је евакуисано 200 наших туриста због шумских пожара који су се током ноћи приближили насељеном подручју.

"Најгора ситуација што се нас тиче је на Евији. До јуче, сва места на Евији где летују наши туристи нису била угрожена. Међутим, ноћас је дошло до евакуације у месту Пефки. Негде око четири сата, 200 наших туриста је заједно са осталим туристима и житељима тог места пребачено на трајекте који су дежурали", наводи Вукосављевић.

Објашњава да се сви наши евакуисани путници налазе на сигурном.

"Сви су на сигурном, неки су пребачени у друге смештајне капацитете. Они који немају где да буду, биће свакако негде смештени или ће им бити омогућено да крену назад за Србију", наводи Вукосављевић.

Истиче да су у сталној вези са агенцијама и да се разматра повратак за оне туристе који желе да се врате.

"Агенције које имају смештајне капацитете у другим местима, на пример у Едипсосу, пребациле су своје путнике тамо и они настављају летовање. Међутим, постоје агенције које немају друге смештајне капацитете, а има и људи који хоће да се врате – ко је дошао колима, он је већ кренуо назад", објашњава конзул Србије у Атини.

Део туриста су пребацили на копно и тамо су наставили летовање, али једна група која је дошла аутобусима тражи да им агенција организује превоз назад и, како каже Вукосављевић, управо се ради на томе.

"Ја сам на сталној вези са водичима, са представницима агенција и са нашим Министарством туризма, па гледамо да се то реши на најбољи начин", истиче Вукосављевић.

Напомиње да је ситуација на Едипсосу под контролом.

"У Едипсосу, бар како нам кажу наши представници, нема панике, није пријатно, али ситуација је до сада под контролом. Уверавају нас да неће доћи до ширења пожара на тај главни део, где борави највећи део наших туриста", наводи Вукосављевић.

Објашњава да за сада нема масовног повратка српских туриста. 

"Враћају се само они туристи који изразе жељу да се врате. За сада се то договара између агенција уз нашу координацију. Ако буде требало, наравно да ће се и држава укључити", поручио је Вукосављевић.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво