Читај ми!

Ружић: Aко желимо да деца иду у школе као пре, морамо схватити вакцинацију озбиљно

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да ће на одлуку о моделу наставе највише утицати епидемиолошка ситуација у држави, која у великој мери зависи од броја вакцинисаних грађана. Министарство је јуче, како је навео, апеловало на школе дописом да, путем својих канала комуникације, информишу родитеље о потенцијалним могућностима вакцинације ученика изнад 12 година.

Бранко Ружић је рекао да одлуци о начину наставе претходе темељне анализе ризика по здравље, пре свега, деце, али и свих запослених у образовно-васпитном систему, саопштило је Министарство просвете. 

Анализе попут броја заражених, вакцинисаних, процента позитивних тестова, спровођења кључних мера стратегије ублажавања ризика и других показатеља на нивоу сваке локалне самоуправе, односно образовних установа – урадиће релевантне здравствене институције, локалне самоуправе, школске управе и предложићемо члановима Кризног штаба ускоро модел наставе, наводи се у саопштењу. 

"Најважнији циљ нам је очување здравља читавог становништва, а за то је, па и за све друге области као што је и начин образовања, један од услова да се у што већем броју вакцинишемо", подсећа Ружић. 

Указује да до почетка школске године није остало још много дана, а да ће на одлуку о моделу наставе највише утицати епидемиолошка ситуација у држави, која у великој мери зависи од броја вакцинисаних грађана.

"Апеловали смо и на школе јучерашњим дописом да, путем својих канала комуникације, информишу родитеље о потенцијалним могућностима вакцинације ученика изнад 12 година, на шта су указале домаће здравствене установе, као што је Институт за јавно здравље 'Милан Јовановић Батут', као и Светска здравствена организација, све у складу са препоруком Кризног штаба", изјавио је Ружић.

Истакао је да је "интенција дописа била искључиво у функцији информисања о значају вакцинације и препорукама струке, а не да позива на обавезност вакцинације, што као министар просвете не може ни да учини". 

Нагласио је да сви треба да слушамо шта струка, односно надлежне здравствене институције, као и ресорно министарство препоручују, а да је Министарство просвете једино у могућности да апелује, информише и помогне општем циљу, каже се у саопштењу. 

"Тако школе могу само да кроз наставничка већа, савете родитеља искористе могућност да обавесте родитеље о потенцијалним моделима вакцинације и о томе разговарају, а посебно је то важно, с обзиром на чињеницу да у јавности круже пуно дезинформација које успоравају нашу борбу против вируса ковид 19", истиче Ружић.

Додаје да се у допису изражава захвалност свим запосленима у просвети који су се до сада вакцинисали, а којих има око 50 одсто од укупног броја, али што је недовољно за достизање колективног имунитета потребног за лакше доношење одлуке државе да се настава организује у много регуларнијим околностима.

Стога позива, пре свега, просветне раднике, али и родитеље да приступе процесу имунизације. "Aко желимо да нам деца иду у школе као пре, морамо схватити вакцинацију озбиљно", поручио је министар.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво