Читај ми!

Дан рудара – раднице у Србији руше предрасуде да је рударски посао "само мушки"

Обележава се Дан рудара. У Руднику олова и цинка код Горњег Милановца, уз свечану доделу јубиларних и награда за најбоље рударе, први пут биће додељена награда за најбољу радницу. О женама које раде у рудницима можда се мало зна, али на пословима рударских и геолошких инжењера све их је више.

У радној униформи са заштитном опремом Кристина Урошевић свакодневно је на послу, који се не разликује од посла њених колега у руднику.

"Посао рударских инжењерки, као и рударских инжењера је исти наравно, нема никакве разлике. Силазим у јаму као и они – минимум два пута недељно. Никакав проблем не представља то што сам особа женског пола", каже рударска инжењерка Кристина Урошевић.

У руднику на истоименој планини код Горњег Милановца, са циљем унапређења родне равноправности од ове године, поводом Дана рудара награде добијају и најбоље раднице.

"Ова награда пуно значи за мене, пуно значи за све жене запослене у предузећу. Девет година радим у предузећу 'Рудник и флотација' Рудник. Прошла сам разне обуке, едукације које су ме у неку руку формирале као стручњака и изградиле као личност, јер су ми дали могућност да учим пуно, да напредујем", каже Невена Ненадовић инжењерка заштите животне средине.

У фирми која промовише праве вредности и даје шансу младима, десет одсто од 468 запослених су жене.

"Мада је некада била прича да жене не доносе срећу у рударству, у задње време то се срећом променило - баш имамо колегинице које раде на пословима рударских инжењера, геолошких инжењера, службе заштите на раду", сматра генерални директор предузећа "Рудник и флотација" Ацо Илић.

У фокусу изложбе фотографија Марије Ђоковић, уприличене у Дому културе на Руднику су жене и у другим српским рудницима овековечене на пословима које су некада углавном радили мушкарци.

"Силазе у јаму, такође, раде на одговорним пословима, али никако оним најтежим - рударским. Тако да, можда се мало зна да су жене доста заступљене у рудницима Србије", истиче управник Дома културе на Руднику Момчило Пауновић.

Ове образоване, младе жене руше предрасуде да је рударски посао само мушки. Колеге их поштују, срећне су због избора занимања, а многе од њих настављају породичну традицију.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара