Читај ми!

Дуално образовање на Ваздухопловној академији – 65 милиона евра за обуку инжењера у авио-индустрији

Србија уводи дуално образовање за студенте Ваздухопловне академије у Београду. Влада је за те намене одредила 65 милиона евра, јер је план да то буде и главни европски образовани центар за потребе авио-индустрије.

У Ваздухопловној академији у Београду опремају хале у којима ће кроз дуално образовање обучавати будуће инжењере за авио-индустрију.

По завршетку студија чека их и посао - са Владом су спорaзум о њиховом школовању потписали "Ер Србија", Контрола летења и немачки и светски гигант авио-индустрије МТУ.

"Крећемо од првог октобра и са тим високим дуалним образовањем. Могућност да школујемо од кабинског особља, преко авио-механичара, инжењера одржавања, пилота, контролора лета, што до сада овом меридијану географском није био случај", објашњава министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Директор Ваздухопловне академије у Београду Горан Цвијовић каже да ће студенти након три године школовања стицати дипломе стуковних инжењера, али истовремено и дозволе и лиценце за рад.

Немачки МТУ, који је пре месец дана почео градњу постројења у Новој Пазови, већ је најавио да ће у првој фази запослити 450 људи.

"У Немачкој је сарадња између дуалног образовања и индустрије устаљена пракса и зато сам задовољан што ће наша компанија допринети побољшању образовања у Србији", каже директор МТУ Србија Рајан Бекер.

У Влади сматрају да ће развој авио-индустрије значајно подићи економију земље.

"Желимо да постанемо један од главних и најбољих европских центара за обуку кадрова у авио-индустрији у наредних неколико година. Ми ћемо у овај абициозни пројекат уложити нешто више од 65 милиона евра", истиче председница Владе Србије Ана Брнабић.

Очекује се да ће систем дуалног високог образовања у Ваздухопловној академији не само задржати младе стручњаке у земљи, већ и привући студенте из инстранства да се школују у Србији.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво