Читај ми!

Ко има право на туђу негу и помоћ и зашто половина захтева буде одбијена

Накнаду за помоћ и негу другог лица прима 74.000 грађана Србије. Сваке године захтев поднесе око 50.000 људи. Од укупно пријављених, половина обично буде прихваћена. Директор Сектора за медицинско вештачење Фонда ПИО Дика Кајевић каже за РТС да многи корисници мисле да имају и право на туђу негу и помоћ ако имају малу пензију, што није случај.

Директор Сектора за медицинско вештачење Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Дика Кајевић објашњава да право на новчану надокнаду за туђу негу и помоћ имају сви кориници пензија и осигураници којима је због природе болести или повреде потребна нега и помоћ за обављање основних животних потреба.

"Према закону, то су слепи, дементни, они који не могу сами да се обуку, хране, воде рачуна о личној хигијени или крећу у сопственом стану без туђе помоћи, као и лица која су на дијализи", наводи Кајевић.

Истиче да ова врста новчане надокнаде не зависи од висине других примања, а ни одређене дијагнозе, већ само од општег здравственог стања осигураника, односно њеове функционалности.

"Много корисника мисли да ако имају малу пензију имају и право на туђу негу и помоћ, што није случај", наглашава Кајевић.

Каже да је сам процес оствариваа права на туђу негу и помоћ веома једноставан - попуњава се захтев и уз медицинску документацију предаје филијали где корисник има пребивалиште. Све информације се могу наћи и на сајту Фонда ПИО.

"Битно је напоменути да се након подношења захтева врши медицинско вештачење, на основу којег се одобрава или не одобрава туђа нега и помоћ", истиче Кајевић.

Помоћ износи 19.158 динара 

Корисник који није задовољан одлуком, може поднети жалбу другостепеном оргну вештачења или може поново поднети захтев, ако је дошло до промене здравственог стања.

Кајевић каже да захтеви најчешће буду одбијени корисницима чија здравствена стања не изискују заиста туђу негу и помоћ, односно који немају право на њу према закону.

"Помоћ тренутно износи 19.158 динара и усклађује се на исти начин као и пензије. Може се исплаћивати преко текућег рачуна, на рачун овлашћеног лица или установе где борави особа којој је помоћ потребна", наводи Кајевић.

Каже да се туђа нега и помоћ у одређеним случајевима одобрава трајно, а код неких здравствених стања која се после лечења и рехабилитације могу поправити, након годину дана се проверава да ли је кориснику помоћ још увек потребна, на основу чега се укида или продужава.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара