Читај ми!

Кључеви станова у Нишу избегличким породицама из Хрватске и БиХ

У Нишу су уручени кључеви 75 станова избегличким породицама из Хрватске и БиХ у оквиру реализације Регионалног стамбеног пројекта (РСП) у Србији.

Уручењу кључева је присуствовао и министар спољних послова Никола Селаковић који је изразио задовољство што је у прилици да подели радост са 75 породица које ће након 25 година добити кров над главом и пожелео им пуно среће, радости и лепих момената у новом дому.

"Град Ниш је постао богатији за 75 дивних, вредних, марљивих, честитих породица, наших људи који нису својом вољом, већ су из пуке жеље да заштите голи живот побегли у Србију", рекао је Селаковић и захвалио Нишу на помоћи у реализацији овог пројекта.

Селаковић, који је и председник Комисије Владе за координацију процеса трајне интеграције избеглица, рекао је да је до сада у оквиру реализације РСП додељено 5.825 стамбених решења.

Навео је и да је до сада додељено 2.004 пакета грађевинског материјала, 305 монтажних кућа, 1.575 сеоских кућа са окућницом и 1.941 стамбена јединица.

Министар је рекао да су станови који се данас усељавају изграђени у оквиру потпројекта 9 РСП-а, нагласивши да је његова укупна вредност око 1,5 милиона евра.

"Овим пројектом Ниш решава питање стамбеног збрињавања наших људи који су са простора БиХ и Хрватске избегли у Србију", рекао је Селаковић и додао да је потребно наћи адекватно решење и за интерно расељене са Косова и Метохије.

Он је захвалио Европској унији, највећем донатору РСП, и другим донаторима који учествују у програму.

Такође, истакао је значај Банке за развој Савета Европе и посебно захвалио Комесаријату за избеглице и миграције на ангажману у спровођењу програма.

Гордана Стојановић, у име свих породица којима су данас уручени кључеви нових станова, захвалила је свима који су у програму учествовали, како би они данас коначно имали свој кров над главом.

"Избегла сам усред страхота рата као самохрани родитељ двоје мале деце 1992. године из Зенице. По доласку у Србију дошла сам у Ниш где 29 година живимо као подстанари. Овде смо се населили међу добрим људима, који су нас лепо прихватили", рекла је Стојановић.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић рекао је да оно што Србија ради ових година, може да стане у једну изреку - дела, а не речи.

"Ту је 126 локалних самоуправа, уз 23.000 решења, само у овом програму 5.800 и настављамо", рекао је Цуцић.

Он је подсетио да је за пар дана годишњица једног нечувеног злочина.

"Каже се да не ваља ни ласти да растурите гнездо, а камо ли човеку кућу. Да је неко отео или срушио 100.000 гнезда и раселио у пет дана 300.000 птица цео свет би устао и говорио о том злоделу вековима. Ви знате како се говорило о 300.000 људи који су протерани... Али, онај ко отера птице и људе, то више није човек, а и земља која их је отерала не може више да буде ни домовина ма колико да си дуго био у њој", рекао је Цуцић.

Герхард Салцер из Делегације ЕУ у Србији рекао је да је то данас био један емотиван моменат, подсетивши да ЕУ годинама подржава активност на обезбеђивању станова за избеглице из ратова на простору бивше Југославије и да је са 236 милиона евра Унија највећи донатор програма.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да ће се у "младом" насељу у којем су изграђени станови, на територији општине Црвени крст, тек радити и оно ће бити употпуњено свим садржајима које свако модерно насеље треба да има.

"Добро је што су вам зграде близу школе, амбуланте, вртића, и све што будете, када се уселите, тражили од локалне самоуправе, изаћи ћемо вам у сусрет, јер сте после 30 година чекања то и заслужили", рекла је Сотировски и додала да је остало да се збрину породице које живе у нишком насељу Паси Пољана и расељени са Косова и Метохије.