Читај ми!

Дојење утиче на здравље нације, тек свака пета беба се храни мајчиним млеком

У више од 170 земаља света обележава се Недеља дојења од 1. до 7. августа. Различитим догађајима традиционално жели да се укаже на значај и предности дојења, обезбеди подршка и унапреди заштита здравља мајке и детета. Светска недеља дојења обележава се и у нашој земљи.

Овогодишња недеља дојења у Србији се обележава под слоганом: "Заштитимо дојење – одговорност свих нас", и на тај начин подсећа на значај информисаности људи о важности дојења, као и на важност да се дојење уврсти у здравствену политику и програме, да се створи партнерство са појединцима и организацијама и подстакне пракса дојења.

На традиционалној манифестацији којом је отпочела камапања обележавања Недеље дојења, јуче су на Земунском кеју саветнице за дојење разговарале са великим бројем мама. 

Саветница Саветовалишта за дојење Удружења "Родитељ" Драгана Васић рекла је за РТС да се манифестација одржава 16. пут и да је било доста парова, трудница и мама са малим бебама.

Према њеним речима, труднице је највише занимало где могу да потраже помоћ у вези са дојењем и оне углавном мисле да ће у старту то ићи тешко.

Каже да је неопходно да се у породилишту добију информације, али и да се жене у трудноћи едукују у вези са дојењем.

Једна од дилема у доба пандемије је и да ли је безбедно да маме које доје приме вакцину.

"Издате студије показују да вакцинација није контраиндикована у периоду дојања. Антитела мајки током дојења ће заштитити и бебе", објаснила је Васићева.

Често се наводи и то да маме нису припремљене за дојење, да можда ни у породилиштима не посвете довољно пажње  

Саветница за дојење напомиње да је добро да жене знају теоријски део, шта од дојења могу очекивати.

"Женама које се теоријски припреме буде знатно лакше", нагласила је Васићева и позвала жене да се едукују.

Подаци показују да се у првих пет месеци искључиво мајчиним млеком храни свака пета беба. Саветници за дојење указују да је потребна већа подршка околине како би се тај тренд променио. 

Васићева је рекла да је Здравствени систем наше земље покренуо националну стратегију о дојењу и напомиње да парови треба да се едукују, а важно је и да се информације добијају кроз систем.

Чак 90 одсто мама мисли да дојење у јавности не подржава адекватно шира заједница, резултати су истраживања које је спровео Центар за маме. Због тога се, између осталог, сваке године и обележава Недеља дојења.  

"Својим активностима афирмишемо дојење као неку природну радњу. Потребно је да се жена која доји у јавности поздрави осмехом, јер дојење утиче на здравље нације.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи