Пријатељство је лична инвестиција, праве ствари су бесплатне и не може их заменити технологија

Прави пријатељи су искрени и немају социјалну маску да се понашају пожељно, да говоре оно што је пожељно, већ су аутентични и пружају и емоцију и искреност, кажу нам кад смо погрешили, када нешто није добро, а ми се не љутимо на то, верујемо пријатељима и прихватимо критику, савет и сугестију, каже социолошкиња Радмила Урошевић.

Радмила Урошевић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да су прави пријатељи увек ту за нас ида је јако важно када је пријатељство узајамно.

"Можете пријатеља дуго да не видите, али када се видите настављате тамо где сте стали и ту временска и физичка дистанца не може да угрози пријатељство зато што постоји поверење, искреност, емоција и толеранција. Пријатељство је лична инвестиција, праве ствари су бесплатне и не може их заменити технологија", истиче социолошкиња.

Према њеним речима будући да живимо у време материјалних вредности нашу успешност у животу меримо материјалним стварима и често заборављамо нематеријалне вредности, а пријатељство је високо на тој лествици.

"Старије генерације су имале другачији однос према пријатељима, старом кумству. То су били односи који су били у равни са породицом и они су се неговали и чували. Вероватно су имали више времена него што савремени човек има. Ми сада живимо исувише брзо, разне цене томе плаћамо и мислим да је пријатељство једна од већих штета које наносимо себи када немамо времена за пријатеље и када их изгубимо схватимо шта смо изгубили", поручује Урошевићева.

Додаје да је човек друштвено биће и треба да се понаша као друштвено биће.

"У Јапану годинама постоје агенције за пријатељства и када најуспешнији Јапанци славе рођендан они изнајмљују пријатеље јер схвате да су усамљени и да немају кога да позову. То је индикатор колико смо усамљени и докле смо стигли са тим темпом живота и у ком правцу иде цивилизација", истиче Урошевићева.

Наглашава да човек наноси штету себи, а највредније ствари су бесплатне и да не можемо да кажемо да немамо новца.

Према њеним речима ако желимо да сачувамо пријатељства увек ћемо наћи времена и енергије и неки свој рааспоред ћемо подредити пријатељствима. Ако нећемо, наћи ћемо изговор као и за све друго у животу.

"Оно што јесте важно да нас пријатељи чине бољим, наш успех није толико велики ако немамо са ким да га поделимо, а и проблеми нису толико велики и сложени када их поделимо", истиче социолошкиња.

Веома важно дужење "лицем у лице"

Наводи да је модеран човек усамљен и да је усамљеност и депресија проблем свих генерација, од тинејџера до сениора.

"Ако желимо да превенирамо усамљеност, депресију, деменцију у неким годинама онда треба да се дружимо, негујемо своје пријатеље, разбијемо предрасуде које често чујемо да је довољно да имамо једног или два пријатеља у животу и ми смо богати", поручује Урешевићева.

Истиче да када се прича о бројевима на друштвеним мрежама имате људе који се хвале стотинама и хиљадама пријатеља, а то су у ствари пратиоци нису чак ни познаници.

"Када питам младе особе када имаш проблем кога био позвао од тих 700 пријатеља који су на социјалним мрежама замисле се и кажи ниједног. То и јесте суштина да индустрије информација и иновација, дигитализација и све оно што нас гура у дигитални свет и усамљује. Треба имати меру са свим тим и пронаћи време и схватити колико је важно дружење лицем у лице", поручује гошћа Јутарњег програма.

Каже да је данас тренд да градови буду што паметнији и да сва та технологија буде упакована на улици, домовима, институцијама и да служи човеку, али џаба сви ти паметни градови ако људи нису паметни и ако не пронађу ту меру.

"Увек је питање мере докле ће технологија да служи њима, а када ће подвући црту и рећи ја сам човек. Оно што јесте погубно јесте да живимо сами са својим мобилним телефонима и лаптоповима, да не видимо друго лице и не разменимо емоцију коју осећамо било да је позитивна или негативна", закључује социолошкиња Радмила Урошевић.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара