Читај ми!

Унеско: Српска културна добра на КиМ остала на листи баштине у опасности

Комитет за светску баштину Унеска једногласно је донео одлуку о задржавању српског културног добра, средњовековних споменика на КиМ, на Унесковој листи светске баштине у опасности, изјавила је за Танјуг амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поздравио је одлуку.

"То је изузетно важно, јер потврђује континуирану озбиљну угроженост овог добра, на шта Република Србија стално указује", рекла је Тамара Растовац Сиамашвили.

Та добра су, како је подсетила, уписана на Унескову листу на захтев Србије и држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације.

Продужено 44. заседање Комитета за светску баштину још траје.

Министарство културе: Потврђена континуирана угроженост српског наслеђа

Министарство културе и информисања потврдило је да је у оквиру 44. продуженог заседања Комитета за светску баштину, које је одржано од 16. до 31. јула у онлајн формату, а чији је домаћин била Кина и град Фуджо, усвојена једногласна одлука о задржавању српског културног добра, "Средњовековни споменици на Косову и Метохији", на Унесковој листи светске баштине у опасности.

"Овим је још једном потврђена континуирана угроженост српског културног наслеђа на Косову и Метохији", истиче министарство.

Културно добро "Средњовековни споменици на Косову и Метохији", наводи Министарство, уписано је на Унескову листу светске баштине у опасности 2006. године на иницијативу Србије и обухвата манастир Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију и цркву Богородице Љевишке.

"Држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације", додаје се у саопштењу.

Петковић: Српским споменицима на КиМ потребна заштита

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поздравио је одлуку Комитета за баштину Унеска.

"Важна и једино исправна одлука Унеска да на листи светске баштине у опасности задржи четири храма Српске православне цркве на Косову и Метохији! Српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородица Љевишка и даље се налазе у ризичној ситуацији и потребна им је заштита и то међународна", написао је Петковић на Фејсбуку.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво