Читај ми!

Гашење пожара из хеликоптера на Муртеници, ексклузивни снимци РТС-а

Пожар који претходна два дана букти на јужном делу планине Муртенице, у селу Негбине, данас је локализован и, како сазнаје РТС, најближа домаћинства су ван опасности. Јуче док су припадници Хеликоптерске јединице МУП-а гасили ватру и екипа РТС-а била је са њима.

Око пет сати ујутру полетели су полицијски хеликоптери из Београда ка Новој Вароши. У 68 налета за 15 сати избацили су 90 тона воде. Због потребне додатне опреме, летелице су се на кратко приземљиле.

Пилоти из Хеликоптерске јединице полиције непрестано су гасили пожар упркос високим температурама које су биле изазов како за летелицу, тако и за њих саме. 

"Температуре су биле 38, 39 степени. У кокпиту та температура долази до 50 степени. Високо је, 1.000 метара надморске висине, а имате температуру од 34 степена", каже командант ХЈП Ненад Недић.

Како би се пожар што пре угасио, најважније је да је место одакле се узима вода близу површине која гори.

"Гледамо да водозахват буде на 3-4 минута до локалитета пожара све више од тога вама губи ефикасност употреба хеликоптера или било ког ваздухоплова за гашење овакве врсте пожара.
Наш круг од узимања воде са локалите водозахвата до избацивање на пожар и поновног враћања на водозахват изниоси шест до седам минута", објашњава Недић.

Пре полетања важан је план гашења. Ту помаже сектор за ванредне ситуације.

Пилот Александра Раичевић рекао је да су свакако напори велики. "Цео дан смо на терену, пожар је поприлично велик, али успели смо да оставримо одређени напредак. Колеге из Сектора за ванредне ситауције су нам максимално изашли у сусрет, као и ми њима и у тој некој нашој кординацији успели смо да на прави и сигурно најбољи начин спречимо даље ширење пожара и да га локализујмо и надам се да га угасимо", истакао је Раичевић.

Осим четири хеликоптера, ка Негбинама је упућено 30 ватрогасних возила и 100 ватрогасаца.

"Обука је јако битна, али сваке године пилоти и механичари Хеликоптерске јединице имају процес тренаже где пред почетак сезоне, поготову летње сезоне врши се увежбавање употребе подвесног ведра за гашење пожара", навео је Командант Недић.

Више од 150 хектара шуме је било захваћено пожаром. Ниједан објекат није изгорео, а захваљујући успешној акцији домаћинства нису била у опасности.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи