Читај ми!

За шест месеци у Србији 26 жртава трговине људима - како се заштитити и избећи опасност

Према подацима Уједињених нација у сваком тренутку има око два и по милона жртава трговине људима. Овај облик савременог ропства један је од најважнијих изазова у борби против организованог криминала. Ако се посматра у контексту у свету све присутније избегличке кризе, проблем добија и веће димензије.

Марија Анђелковић, директорка организације АСТРА је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да је према званичним подацима у Србији у првих шест месеци идентификовано 26 жртава трговина људима.

"Прошле године укупан број идентификованих жртава је био 56, неких ранијих година и преко 100. Кад погледамо мало дубље у статистику видимо заправо да трендови годинама остају исти. Преко 85 одсто свих свих идентификованих жртава чине жене и девојчице које су жртве сексуалне експлатације. Међутим, ми последњих година бележимо и раст радне експлатације и мушкараца и жена", наводи Анђелковићева.

Истиче да посебно забрињава податак да око 35 процената свих идентификованих жртава чине деца млађа од 18 година, и додаје да је у неким ранијим годинама тај број ишао и преко 50 одсто.

Наводи да је за то одговорно цело друштво, а не само појединац.

"Одговорни смо сви - од комшије који примети да се нешто дешава, а не пријави, до породице која је све удаљенија и не остварује блискост са својом децом због многобројних обавеза и разних других разлога до друштва и система поред којег то дете пролази, а не обраћа се пажња", објашњава Анђелковићева.

Упознати децу одакле долази опасност

Истиче да са децом од најраније доби треба причати о овој појави и упозоравати их да не прилазе непознатим колима, када неко хоће нешто да их пита, да не излазе из школског дворишта на позив непознатих људи, који некога или нешто траже, да на екскурзијама и колективним путовањима увек иду у групи, да се не издвајају, да не улазе сами у кафиће, ресторане или бутике.

Да никако не узимају од непознатих људи никакве жваке, бомбоне, сличице. Да на летовању или путовању не "истражују" сами усамљена места или места као што су базари, пијаце, рушевине или слично. Да се увек јаве где и с ким иду.

"Оно што је важно јесте да од најранијег узраста почнемо деци, наравно прилагођено узрасту, да причамо о овој појави, на који начин могу да се заштите и шта да раде ако примете у својој околини ову појаву. Јако је важно системски приступити проблему. Добро је што се у школама прича о трговини људима али важно је да у школским курикулума ова тема уђе као обавеза за сву децу", објашњава гошћа Јутарњег програма.

Различите су ситуације када говоримо о девојчицима и дечацима, каже Анђелковићева - код девојчица се углавном ради о сексуалној експлатацији док код дечака имамо вишеструку експлатацију - принудана вршење кривичних дела, принуда на просјачење, радна експлатација. 

Најчешћи облици врбовања

Упозорава да је најчешћи облик врбовања жртава код нас и у свету путем огласа, понуда примамљивих за посао, брак, ангажовање различитих агенција али путем метода "lover boy", када младић глуми да је заљубљен у девојку, на тај је начин мами и врбује у ланац трговине људима да би је касније продао. 

"Најчешћи начин врбовања и код нас и у свету је заљубљивање, нарочита када говоримо о девојлчицама и девојкама - када заправо долази до једног лажног односа, где се девојка заиста заљубљује, а мушкарац се претвара да је заљубљен док је не убаци у ланац трговине људима и не преда правом трговцу", објашњава Анђелковићева.

Други врло чест начин врбовања, додаје гошћа Јутарњег програма је путем оглас за посао разних познатих и полупознатих људи.

"Ту је јако важно да се обрати пажња, уколико људи траже посао да добро провере дестинацију на коју иду, да провере послодавца, услове рада и запошљавања у земљи у коју иду, садржај уговора о раду. Јако је важно да уколико користе услуге Агенције за посредовање у запошљавању провере врло једноставно на сајту Министарства рада да ли те агенције имају лиценцу. Такође, важно је да сами припремају своја документа, да их не дају агенцијама или посредницима да то раде већ да сами учествују у томе. Такође, јако је битно да особи од поверења кажу где иду и оставе копију пасоша", наводи Анђелковићева.

Како се можете заштитити и избећи опасност

Уколико идете у иностранство документа носите увек са собом и не дајте их другим особама. Пре поласка у иностранство ископирате пасош и копију оставите на сигурно место.

Породици и пријатељима оставите податке где и с ким идете и сазнајте бројеве телефона дипломатских представништава Републике Србије у земљи у коју путујете.

Гошћа Јутарњег програма поручује да је АСТРИН СОС на телефон на располагању свим грађанима.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи