Читај ми!

Каква је улога Градског завода за вештачење у судским процесима код урушених зграда

Видовданска улица у Београду у којој се урушила зграда само је подсетила на муке станара у другим улицама у којима је проблем изазвало градилиште у близини. Владо Секулић директор Градског завода за вештачења каже за РТС да је за станаре у зградама где долази до напрснућа у зидовима најважније да се одмах обрате инспекцији и Заводу за вештачење.

Владо Секулић је гостујући у Београдској хроници рекао да су вештаци изашли одмах 16. јула у Видовданску улицу, када је дошло до урушавања.

"У оном делу који смо ми одрадили, одмах смо били задужени да дамо мишљење да ли је зграда безбедна и да ли станари могу да уђу и узму ствари и рекли смо да неће то моћи брзо да се уради због могућности урушавања и кише. Срећом, када смо рекли да није безбедно, после два сата је дошло до урушавања", казао је Секулић.

Пошто ће бити покренут судски поступак, каже да ће сигурно учествовати у судском предмету.

"Мораћемо да добијемо пројекте, да видимо геомеханички елаборат, да видимо да ли је одступљено од пројекта, јер може да пројекат буде добар, а да извођач погрешно ради. Велика је и улога надзора. Ми нисмо били ангажовани унапред. Сугерисао сам заменику градоначелника да тамо где су старије зграде, када се гради нова да се обавезно уради обезбеђење доказа, да не би дошло касније приликом извођења радова до оштећења", казао је Секулић.

Завод може да ангажује и појединац

У овом тренутку, за станаре где пуцају зидови, је најважније да се одмах обрате инспекцији и слободно Градском заводу за вештачење који ће изаћи констатовати пукотине у зиду, померања врате и прозора, смицања терена.

"Мене изненађује да инвеститори улажу толике паре у изградњу, не утврде и не обезбеде доказе пре самог извођења радова.

Ада мол када се радио, напомиње, где је било и минирања стена ми смо радили тада обезбеђење доказа по налогу. Због минирања стене су се станари касније жалили, а инвеститор је надокнадио штету.

"Градски завод за вештачење је институција која је основана 1974. године да би давала консултантске услуге судијама и судству. Наши вештаци гарантују не само својим печатом и лиценцом, него иза њих стоји и једна институција. Када дође до оваквог спора, судови у 99 одсто случајева прихвати мишљење Градског завода за вештачење", навео је Секулић.

И појединац може да их ангажује.

"Скупштине станара нас ангажују када се жали на инвеститора, на прокишњавање, ми изађемо и дамо предлог за санацију. Ангажују нас велике фирме, и физичка лица. Вршимо процену од гарсоњере до 10.000 квадрата", додаје Секулић.

Наводи да имају лиценце и за енергетску ефикасност.

Лес и случај у Земуну 

Говорећи о случају у Земуну где су грађани тврдили да је Водовод и канализација одговоран за оштећење у Добановачкој и Новоградској.

"Ми смо 2017. у јулу добили налог да изађемо у Земун. Било је оштећење на згради у Новоградској. Било је пуцања цеви које су замењене, али је било и киша. Да напоменем да је и 2014.  ту већ била напрснућа на предшколској установи и на старијим објектима од тридесетих година. Све што је ту сублимирано, да нема кишне канализације, да је дошло до пуцања цеви, да су старе зграде и да ту пролази тешки транспорт. Град тражи стално модел да помогне станарима, али не можете са буџетом да помогнете приватно власништво", рекао је Секулић.

Дијаметрално је, додаје, супротно тло оно у Новоградској и у Видовданској.

"Најбитније је да нема људских жртава, што је могло да се деси у Видовданској. Ми смо тражили решење да нађемо. Водовод је указивао баш да прве куће које су везане за зграде имали прекомерну потрошњу последњих пет месеци у Добановачкој. Они су имали неконтролисано отицање воде у Добановачкој. Преместили су водовод и киша је стално падала Први пут смо у историји Земуна урадили геотехнички елаборат и нашли смо лес. Он је изузетно нестабилан када је градња и у додиру са водом", рекао је Секулић. 

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара