Читај ми!

Сoња и Ђорђе изабрали село уместо Београда, за куповину старе куће може да се добије и 10.000 евра

Због пандемије све већи број људи напушта градове и враћа се на село. Углавном су то старији становници, али има и младих. Влада Србије је обезбедила 500 милиона динара за младе који желе да купе кућу на селу.

На капији породичне куће у пограничном селу Војвода Степа дочекује нас четверочлана породица Калањ, кућа и двориште су лепо уређени а деца уживају у сеоској идили.

"Живимо исто као и у Београду, радим од куће, у ИТ сектору сам већ десет година, радим као програмер, технички вођа у једној немачкој фирми", каже Ђорђе Калањ из села Војвода Степа.

Сoња је рођена у Пули, у Загребу је завршила ДИФ а пре неколико година у Београду је упознала супруга и тако је почео заједнички живот.

"Село ми је донело неки мир и слободу и неко драгоцено време које нисам имала у Београду, ту смо се некако снашли, корона нас је потакла да одемо на село и нисмо уопште погрешили", прича Сoња Савић.

Повратку младих у сеоске средине посебно се радују у општини јер њиховим доласком сви добијају.

"Млади људи доносе нову енергију, доносе живот врађају живот у ову средину и ти млади су нам потребни, да са својом енергијом да нам помогну, да учинимо живот бољим, да ову општину учинимо лепшом, бољом и успешнијом", наводи Драган Даничић, заменик председника Општине Нова Црња.

Министарство за бригу о селу помаже млађим брачним паровима који се одлуче на овакав корак.

"Кренули смо у откуп сеоских кућа, значи средства су ту, људи који ме сада чују у селима Војводине, Србије, нека пронађу празну кућу, да виде да ли им одговара, оду у локалну самоуправу, са њима се договоре, износ је до 1.200.000 динара", истиче Милан Кркобабић, министар за бригу о селу у Влади Републике Србије.

У пограничном подручју општине Нова Црња напуштено је више стотина кућа. Једна са економским двориштем и баштом кошта око десет хиљада евра.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи