Читај ми!

Нови Београд, а старе фасаде - шта ће да ураде станари

Иако има много градилишта, Нови Београд одавно није нови. Велики је број зграда чије су фасаде зреле за реконструкцију, па стручњаци тврде да су тамо фасаде у горем стању, него у Старом граду. Како се све сналазе Новобеограђани у жељи да њихове зграде поново изгледају као нове?

Нови Београд не личи баш у сваком свом делу на своје име. Понегде су фасаде старе четири и више деценија, а санација кошта толико да стамбене заједнице углавном одустају од те идеје. У свим блоковима је слична ситуација, материјали који су тада били доступни, монтажни парапети у комбинацији са бетонским плочама.

Рок трајања тих материјала је одавно истекао, па фактички многе зграде и немају фасаду.

"Нема ту отпорности, све имају јако лошу термичку, звучну и хидроизолацију, и то све мора да се санира, од столарије па до изолације а комплетне фасаде и сам лаик види да то мора да се уради", каже Горан Родић, председник Грађевинске коморе Србије.

Привремена решења, попут оног у блоку 63, нису довољна.

"Ми смо недавно успели преко Стамбеног да издејствујемо да нам дођу алпинисти јер су делови фасаде падали. Они су под контролисаним условима то одвалили да се не би несреће дешавале. Дакле то је санација, није никаква реконструкција, и даље се види арматура. Оно што је нама потребно и околним зградама је реновирање фасаде. То реновирање много кошта", каже станар Иван Милошевић.

Стање фасада на Новом Београду је, како тврде неки стручњаци, чак критичније него у центру града.

"По неким подацима у Београду има преко 200.000 тих фасада које су зреле за реновирање. За сада можемо добити понуду од Градског стамбеног и од војно стамбеног, они исто одржавају доста зграда у граду, дају понуде за санацију фасада", наводи професионални управник Милан Миладиновић.

Цене се разликују, а код приватних фирми могуће је наћи повољнију понуду. Ипак, у тим случајевима, кажу управници, често квалитет радова није загарантован.

"Када санирате фасаду онда сте потенцијално аутоматски решили и низ других проблема који могу да се јаве", напомиње Игор Ћурчић из ЈП "Градско стамбено".

Пре свега, боља је изолација.

"Обратио сам се скоро писмом генералном директору топлане где сам му рекао да смо ми наш задатак извршили и да их молимо да они нама сада изађу у сусрет и да услугу грејања плаћамо повољније. Још нисам добио одговор али се надам да ћу га добити ускоро", каже управник Спасоје Гигић.

Како напомињу из Градског стамбеног, интересовање за ову врсту санације, након које се добија енергетски пасош, знатно је мање него што проблем заслужује, али с обзиром на то да обнова фасада може да кошта и више од десет хиљада евра, то и не чуди.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво