Читај ми!

Весић: Сви оштећени станари добиће нове станове у Видовданској

Зграда у Видовданској улици, чији се део урушио, биће срушена, а Град Београд ће изградити нову и сви оштећени станари добиће нове станове исте квадратуре, саопштио је заменик градоначелника Горан Весић након састанка са станарима те зграде.

Горан Весић је новинарима рекао да је начелно договорено да станари потпишу уговор са Дирекцијом за грађевинско земљиште која би требало да сруши урушену зграду у Видовданској улици на Врачару и направи нову у року од годину дана.

Према његовим речима, станари ће добити нове станове исте квадратуре на истој локацији.

Део станара који је смештен у хотел "Славија" прећи ће у градске станове, које неће плаћати, рекао је Весић.

Додаје и да ће, како би се предупредиле овакве и сличне ситуације, Град Београд најкасније до краја недеље послати захтев Влади Србије да се по хитном поступку измени Закон о планирању и изградњи.

Истиче да је потребно да се уведе обавеза инвеститора да има полису осигурања штете за трећа лица.

Тужба против инвеститора

У овом случају ће, каже, Град Београд тужити инвеститоре, а очекује се да ће судски процес трајати неколико година.

"Ризик борбе са инвеститором преузели смо ми. Ставићемо забрану градње на плацу и то ћемо у судском процесу наплатити. Процес издавања дозволе је такође предмет истраге тужилаштва", поручио је Весић.

Поручује и да ће Град Београд учинити све да помогне оштећеним станарима.

"Радимо на томе да станари добију помоћ преко Центра за социјални рад. У свакодневном смо контакту са њима, а општина Врачар им је на располагању 24 сата. Све што им треба, решавамо", истакао је Весић.

Председник скупштине станара у згради у Видовданској 2а Новица Станимировић захвалио је Граду на, како је рекао, коректној и квалитетној понуди.

"У несрећи која је задесила станаре и мене, имали смо велику срећу. Хвала и комшијама који су исказали јединство", поручио је Станимировић.

Након што се у петак урушио један део зграде, у уторак се поновило урушавање још једног дела објекта у Видовданској улици. 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво