Читај ми!

Повереник добија више овлашћења, највећи проблем игнорисање тражиоца информација

Апсурдно је што није проблем одбијање давања информација, него игнорисање тражиоца информација, рекао је за РТС повереник Милан Мариновић. Према Изменама законa које би требало да буду усвојене у септембру, повереник добија већа овлашћења, а за непоступање по налогу тражиоца информација биће прописане казне.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности недавно је био један од говорника на одржаном форуму "Информације о заштити животне средине – колико је тешко доћи до њих?", на којој се појавио велики број представника јавних институција и регионалних стручњака, а на којем је главна тема била заштита животне средине и очување, односно пружање информација од јавног значаја, а које се тичу екологије.

Тема екологије, али и безбедности младих на интернету су тренутно у фокусу Канцеларије повереника.

Милан Мариновић је у Јутарњем програму рекао да грађани не долазе до информација о заштити животне средине тако лако како би требало.

"Знамо колико се људи жале и из године у годину, број жалби расте. Где су баријере, треба питати локалне самоуправе, одређена министарства, као и одређена предузећа", навео је повереник.

Према његовим речима, апсурдно је што није проблем одбијање давања информација, него игнорисање тражиоца информација.

Додаје да је 70 до 80 одсто жалби због непоступања органа власти у законском року. "Што се тиче информација о заштити животне средине, важи много строжи рок. За обичне информације је рок 15 дана за поступање органа власти, док је за заштиту животне средине 48 часова. Али ниједан рок се не поштује", рекао је Мариновић.

Напомиње да све то омогућава то што за ово не кажњава брзо, али сада се мења закон и уведено је да одговорно лице одговара за непоступање по захтеву.

"За непоступање по налогу тражиоца информација после 17 година ће бити прописана казна. Надам се да ће до септембра да буде изгласан закон, а да почне да се примењује од јануара, а можда и раније", каже повереник.

Додаје да су рупе које су се показале у Закону покушали да закрпе Изменама закона и да ће бити боље него што је до сада било у тој области.

"Повереник је Изменама закона добио много већа овлашћења. Добили смо налог да издајемо прекршајни налог за непоступање по захтеву тражиоца информација, да подносимо захтев за покретање прекршајног поступка, добили смо право да утврђујемо све чињенице да видимо да ли је учињен прекршај", рекао је Мариновић.

Наглашава да је идеја свуда у свету да се информације проактивно објављују, да буду на сајту органа власти и то је свуда тренд, и нада се да ће и код нас заживети.

"Закон ће сада кажњавати нешто вишим казнама. Али није поента у казни, него је поента у превентиви. Ако успемо да променимо свест да оне информације које немају разлога да штите, да објаве јавно, биће лакше свима", истакао је повереник.

Говорећи о заштити младих на интернету, рекао је да има помака. "Свима нама прети опасност на интернету, али млади су најлакомисленији, најлакше скидају апликације и најлакше могу да буду изманипулисани", напомиње повереник и додаје да треба системски радити с њима.

"Моја идеја је да се у школу уведе заштита личних података, као градиво", нагласио је Мариновић.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара