Читај ми!

Поплаве у Немачкој и Аустрији довеле до пораста водостаја Дунава, хидролог о томе шта нам "иде на руку“

Драматичне слике ових дана стижу из западноевропских земља где је у поплавама живот изгубило 180 људи. Ово што се дешава у Немачкој не може да утиче на нашу земљу јер се ради о сливу Северног мора. На Србију могу да утичу догађаји од пре 48 часова регистровани у јужној Немачкој и на подручју Аустрије. То је слив Дунава, тако да већ имамо у току умерен пораст водостаја, у али се не очекују значајнији проблеми, каже за РТС хидролог Дејан Владиковић.

Гостујући у Јутарњем програму, хидролог Дејан Владиковић је рекао да су водостаји у протеклих месец дана били јако ниски и има довољно простора да се прими вода.

Према његовим речима, исто важи и за слив реке Саве. Ту ће бити исто доста падавина, и већ је било, али се на великим рекама не очекују проблеми.

"Киша је била очекивана и био је сушан период, али та динамика и интензитет падавина нам не одговара", истиче Владиковић.

Додаје да је распоред падавина био различит по регионима. На подручју Војводине пало је од 60 до 100 милилитара у последња три дана, на југозападу од 50 до 130, на истоку до 60 и у централној Србији од 80 до 120 милилитара за три дана.

"То је велика количина падавина и далеко изнад просека за јули. Оно што нам иде на руку, земљиште је било исушено и није било јачих реакција", наглашава хидролог Дејан Владиковић.

Према његовим речима, уз радарско мерење могуће је да се одреде области које ће бити изложеније падавинама.

"Ми смо у четвртак прошле недеље издали упозорење на велику нестабилност и локалне падавине, што се и обистинило", каже Владиковић.

Олујно невреме покренуло је клизиште на Голији, па су путеви до неких села непроходни. Хидролог објашњава да је на Голији у кратком периоду била велика количина падавина и да је у питању земљиште које је склоно клизиштима и оно се покренуло. У осталим регионима није било толико изражено.

"Што се тиче Петровца на Млави, ми смо на оближњој станици Црни врх имали 40 милилитара падавина, а у околини Петровца 123 литра за неколико часова, што је изазвало бурну реакцију, али читав слив Млаве није бурно реаговао већ само бујични потоци у микролокацијама", објашњава хидролог.

Додаје да често, када су интензивне летње падавине, имамо поплаве и у урбаним деловима земље.

"Где год имате асфалт, бетон и јаку урбанизацију, велика количина падавина не може истог тренутка да оде јер кишна канализација није предвиђена да одмах може да је прихвати. Она ту стоји од пола часа до неколико сати и онда се уз интервенцију специјалистичких јединица поспешује отицање воде", наглашава хидролог Дејан Владиковић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво