Читај ми!

Сећање на убијене и киднаповане Србе у Ораховцу

Парастосом у цркви Светог Прокопија на Орловачи обележене су 23 године од масовног киднаповања и убиства 84-оро Срба на територији општине Ораховац. Парастос је служен и у Великој Хочи, поред споменика киднапованим и убијеним Србима.

Парастосом и полагањем цвећа на гробљу Орловача у Београду и Удружење породица киднапованих и несталих на КиМ обележило је 23 године од масовног киднаповања, протеривања и убистава Срба на подручју Ораховца.

Венац на спомен плочу ''За незаборав'' положио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

На гробљу Орловача сахрањени су посмртни остаци 25 убијених Срба од око 100 српских цивила који су киднаповани за време оружаног напада ОВК на подручју Ораховца.

Парастос српским жртвама несталим и страдалим у Ораховцу и неколико оближњих села служен је у Великој Хочи, из које је поручено да злочин од пре 23 године не сме да се заборави а да починиоци морају да одговарају и буду приведени правди.

Координатор Удружења породица несталих и киднапованих у општини Ораховац Негован Маврић, рекао је да на овај дан родбина, пријатељи и поштоваоци несталих и страдалих шаљу поруку да не могу да се помире са њиховом судбином.

"Људи су киднаповани и убијени без икакве кривице, само зато што су Срби. Тражимо да се киднаповања и убиства расветле. Њихово страдање је наша Сребреница и да за те злочине неко мора одговара", рекао је Маврић.

Злочини Албанаца почели су терористичким акцијама годину дана пре оружаног сукоба и напада НАТО-а на СРЈ, а прва жртва био је Југослав Костић из села Ретимље, који је 11. јула 1998. отет на радном месту и одведен у непознатом правцу.

До 22. јула у оружаним нападима ОВК на Ораховац и околна села - Ретимље, Оптеруша, Зочиште и Велика Хоча, на месту догађаја убијено је седморо, а у логоре је одведено више од стотину Срба и Рома, претежно цивила.

Захваљујући највише напорима Међународног црвеног крста, 60 особа је ослобођено, углавном жена и старијих мушкараца, а нестало је 37 Срба и троје Рома.

Највећи напад догодио се 18. јула када је петоро убијено, а 35 мушкараца отето и нестало. Тада је све српско становништво села Ретимље, Оптеруша и Зочиште протерано, па се данашњи дан обележава као Дан сећања на жртве албанских злочина на подручју Општине Ораховац.

До сада су пронађени посмртни остаци укупно 40 жртава, до тога 28 у пећини Волујак априла 2005. и још 12 жртава у масовној гробници Малишево, недалеко од Ораховца, маја исте године.

Парастос у Великој Хочи служен је код споменика на којем су фотографије 84 особе српске националности нестале и убијене у општини Ораховац.

Скупу су присуствовали представници Координације српских удружења породица несталих за бившу Југославију, представници удружења из Грачанице, Косовске Митровице, Ниша, Краљева, Београда и чланови породица.