Читај ми!

Европа више није "гостољубиво" место, прете нам екстремне температуре и појаве

Европи прете суше, поплаве глад, нове епидемије и пожари, закључци су истраживања бриселског Политика. Физичар и новинар који прати науку Слободан Бубњевић каже за РТС да су Европљани, посебно у овом делу континента где се налази Србија, навикли на једну врсту комфора и да Европа сада постаје мање "гостољубиво" место.

Катастрофалан утицај климатских промена могао се видети ових дана на подручју Европе. Немачку и Белгију погодиле су историјске поплаве које су однеле око 170 живота, а стотине људи се воде као нестали. 

"Европи прете суше, поплаве, глад и нове епидемије. Север Европе ће се борити са поплавама и пожарима, југ ће пустошити суше", закључци су истраживања бриселског Политика са више од 100 научних радова.

Физичар и новинар Слободан Бубњевић рекао је за РТС да су становници Европе, посебно у овом делу где се ми налазимо, навикли на једну врсту комфора у односу на природу, да нас она овде не узнемирава на начин на који се то дешава у другим деловима света, који су мање "гостољубиви" од Европе.

"Климатски модели, према последњим извештајима, показују да Европи заиста прете екстреми. То значи да ако је суша, она ће бити много гора него у прошлости, или ако пада киша, она пада много интензивније, као што смо сада сведоци. Топлотних таласа, којих је било у Београду нула или један, сада ће бити три", навео је Бубњевић.

Према његовим речима, ми смо навикли да се реке подижу до извесног нивоа и инфраструктуру смо прилагодили томе, али сада то више не важи и Европа постаје мало мање "гостољубива".

"Међутим, то је потпуно неупоредиво са оним што могу да очекују становници неких других делова света, где ће подизање нивоа мора потпуно уништити одређене локалитете и градове. У односу на то, оно што нас чека није тако драматично", истакао је Бубњевић.

Додао је да оно што смо у време пандемије научили: ако неки град на другом делу планете тоне у море, то ће се без икакве сумње прелити и на наше животе.

"Свет је тако глобално повезан да једна далека катастрофа више није изолована, она ће свакако утицати на наше животе", закључио је Бубњевић.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара