Читај ми!

Завршен први уписни рок за факултете – где извесно остаје слободних места

Први уписни рок на државне факултете је завршен. Факултети сада треба да пошаљу извештај Универзитету како би званични подаци о броју слободних места били објављени. Младе и даље највише интересују психологија, ИТ и биомедицина, aли и даље мало ко жели у наставнике.

За студирање на нашем најстаријем и највећем универзитету стигло је 19.240 пријава, а места има за нешто више од петнаест хиљада бруцоша. Млади првенствено бирају факултете чија ће им диплома донети гарантован посао.

"Нажалост, смањено је интересовање за образовну делатност, за будуће едукаторе, што мислим да није добро, али мислим да је јасна порука и држави како треба деловати, како треба подстицати нову генерацију наставника који ће бити заиста опредељени за свој посао и који ће имати одговарајућу надокнаду за тај тежак и одговоран посао", наводи Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду.

Како би осигурали индекс, пре свега буџетски, многи су конкурисали на два факултета.

"Надам се да ће сви студенти успети да упишу факултет који желе. А ако то није тако, да ће наћи интересовање за факултет који ће заиста испунити њихова очекивања. Не верујем да могу да наставе са својом каријером без факултетског образовања. Мислим да је важно да упишу неке студије, а надам се да ће то бити нешто што ће их занимати и довести до жељеног исхода", каже Иванка Поповић.

Сасвим је извесно да ће остати слободних места на физици, хемији, физичкој хемији, филологији, шумарству, Рударско-геолошком и Учитељском факултету, па и пољопривреди, која је наша најбоље пласирана научна област на Шангајској листи.

"Ниједна земља не може да опстане ако нема покривене све релевантне области. Просто да бисмо били самостални и обезбедили довољан број кадрова из свих области, морамо да их и школујемо. Надам се да ће се до краја уписа у септембру ствари избалансирати", истиче ректорка Универзитета у Београду.

Резултати првог уписног рока биће објављени на сајту Универзитета у Београду. На тај начин они који су у овом року остали без индекса, могу да сазнају шта могу да очекују у другом и, евентуално, трећем уписном року.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи