Читај ми!

У Турску ускоро само са личном картом

У посети Београду је министар културе и туризма Турске Мехмет Нури Ерсој. Са председником државе разговарао је о могућностима унапређења сарадње у области туризма. Са колегом из Турске разговорала је и министрака туризма Србије.

У јеку туристичке сезоне колеге из Истанбула и Београда праве рачуницу. Расте број туриста из Турске у Србији, у првих пет месеци било их је чак 49 одсто више него прошле године у то доба, и стигли су на прво место наших страних гостију.

Желе дуже и да бораве, раније су се одлучиливали на свега два дана, да би сада боравак продужили на шест. Да би се лакше путовало, стигао је нови предлог.

"Реч је о томе да је министар Ерсој педложио да се заправо из наше две земље односно да наши грађани могу улазити само са личним картама и то је предлог који је прихваћен", рекла је министарка туризма Татјана Матић.

"Када упоредимо у целом свету туристички саобраћај, ми смо заједно радили на томе да се повећа и мислим да треба да ваздушни саобраћај буде интензивнији када буде омогућено путовање само са личном картом. Радићемо убрзано на томе", поручио је турски министар Мехмет Нури Ерсој.

Разматрана су и нова улагања.

"У последње време приметили смо да је Турска један од већих улагача у Србији. Желимо да то повећамо, а видимо потенцијал у туризму пре свега у бањама и зато ћемо формирати радну групу која ће анализирати могућности улагања", навео је Ерсој.

Туризам је током пандемије забележио највеће губтике у целом свету. Агенцијама, водичима, угоститељима у Србији данас је уплаћен први део помоћи - нешто више од две милијарде динара за 12.154 привредна субјекта.

"Оов су два минималца која ће бити исплаћена у јулу и августу али немојте заборавити да је почетко године минсистарство финасија већ извршило уплату свим привредним предузећима. Ако ме питате да ли је то довољно и да ли ће то спасити српски туризам, наравно да неће, спасиће га само епидемија која се буде угасила", додала је Матићева.

Привредници средства могу да искористе до истека периода од три месеца након последње исплаћене помоћи. Након тога наменски рачуни ће бити затворени, а неискоришћема средства пренета у буџет.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво