Читај ми!

Пуцања, пукотине, прозори који се не затварају – шта указује на могућност да се зграда уруши

Милош Хранисављевић, грађевински инжењер, каже за РТС да би одговор о разлогу урушавања зграде у Видовданској улици у Београду требало потражити и у пројекту и код извођача. Напомиње да постоји низ догађаја који претходе таквом урушавању. Истиче да ако инвеститор не обезбеди темељну јаму, добија јефтинији објекат, јер тај део радова представља значајан део целокупне инвестиције.

Фирма Милоша Хранисављевића учествовала је у пројектовању и извођењу многих грађевинских подухвата у Београду. Гостујући у Београдској хроници рекао је да је врло тешко дати оцену разлога урушавања зграде у Видовданској улици.

"Проблем је комплексан, јер треба потражити одговоре и у пројекту и у извођачу, да ли је следио све што је пројекат наложио да се ради", истиче Хранисављевић.

Како је саопштено, Грађевинска инспекција утврдила је да извођач радова није извео обезбеђење темељне јаме у складу са одобреним пројектом. На питање шта инвеститор добија тиме што не обезбеди темељну јаму, Хранисављевић наводи да је одговор врло прост.

"Добија јефтинији објекат, јер овај део радова представља значајан део целокупне инвестиције. Свако покушава да изведе минимум радова који је потребан. Ако је то утврђено, или неки део није одрађен у потпуности, или није урађено савесно", каже Хранисављевић.

Напомиње да грађевинска инспекција упоређује пројекат са стањем извођења радова.

Истиче да постоји низ догађаја који претходе таквом урушавању.

"То су пуцања, пукотине у згради, пуцање плочица, канализационих и водоводних цеви, да прозори не могу лепо да се затворе, то све указује да може да дође до оштећења", каже Хранисављевић.

"Све се заврши на извођачу"

Сматра да се све заврши на извођачу.

"Он мора да има искуство, степен едукације, да може такав објекат да изведе и да примени још мера које нису обухваћене пројектом. И у свету то још није много заступљено, да се врши и оскултација темељне јаме, да се врше мерењем уколико дође до неког померања да се зна да се нешто дешава и да се предупреди овако нешто", напомиње Хранисављевић. 

Не зна, напомиње, да ли је то рађено на пројекту у Видовданској.

"На веома озбиљним и значајним објектима је пројектом то предвиђено. Моја компанија и када то није пројектом дато врши такве радове да бисмо сачували себе и друге околне објекте", додаје Хранисављевић.

Киша неће, каже, отежати ништа и затрпавање темељне јаме је једина мера како би се спречио.

"Ово је једина мера како би се спречило, што не значи да ће када се затрпа темељна јама стати са деформацијама у околним зградама, али сигурно неће доћи до деформација као приликом копања", наводи Хранисављевић.

Овако нешто се, додаје, дешава.

"Пројекат даје одговор на сва питања како да се радови изведу, али саме информације које су полазна тачка пројекта нису довољне. Најбитнија су геомеханичка истраживања и често инвеститори тај део прескачу да би буџет био што мањи, јер се нешто претпоставља. Улазни подаци би требало да буду верификовани и прави", каже Хранисављевић.

Зграде се свуда урушавају, нисмо ми изузетак, закључио је Хранисављевић.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи