Читај ми!

Левачки виногради замирисали белом тамјаником

Виногради у Левчу проширују се из године у годину, тако да се сада винова лоза узгаја на 420 хектара. Више је и винарија, а стручњаци кажу да аутохтоне сорте грожђа имају боље изгледе за успех на страним тржиштима.

Винова лоза на плантажама у околини Рековца добро је понела ове године. Одлично подноси вреле летње дане, мада би јој обилнија киша и те како пријала. У виноградима тренутно нема много посла – редовна заштита и, евентуално, скидање заперака.

Иако се у околини Рековца лоза гаји вековима тек недавно у новој категоризацији Левач је добио ознаку виногорје које је припада рејону "Три Мораве" заједно са Жупом.

"Овде добијамо изузетне резултате. Са тамјаником добијамо јако лепе резултате, јако лепе ароме постижемо, киселине и генерално се Левач издвојио као једно од најбољих подручја за узгајање винове лозе", каже енолог Марија Милетић.

Марија Милетић је пета генерација винара и виноградара у Опарићу код Рековца. И она проширује засаде, у последње време аутохтоним сортама попут беле тамјанике која је једна од перспективнијих ароматичних сорти.

"Сваки странац, винопија, који дође у Србију превасходно га занима да проба нешто од аутохтоних сорти. Приметили смо да јако лепо реагују и на наше прокупце али пре свега на наше тамјанике", истиче менаџер у винарији Денис Мирковић.

Радује да нове винарије оснивају углавном млади људи који су решили да остану у Левчу што је процес супротан од деценијског исељавања са ових простора.

"Изузетно је велико интересовање за засаде нових винограда што само значи да је наша земља погодна за развој виноградарства и желим да се тај тренд настави. Убеђен сам да ћемо из године у годину имати и више засада али и све боље винарије", уверен је председник Општине Рековац Александар Ђорђевић.

Људи су се после силних изолација и ограничења ужелели дружења и контаката па је тако трећи по реду Вино фест у Рековцу окупио рекордан број учесника и посетилаца.

Виноградари и винари размењивали су информације, изокола гледали шта ради конкуренција, уз наравно наду да ће ова година бити родна.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво