Читај ми!

У Бајиној Башти не одустају од омиљеног купалишта на Перућцу, желе да избегну наплату улаза

Инспекција за безбедност пловидбе наложила је крајем маја затварање понтонске плаже на језеру Перућац код Бајине Баште, уз образложење да нису испуњени безбедносни услови. Лето без купања на Перућцу за посетиоце је незамисливо. У намери да сачувају плажу, од које неки не одустају ни упркос забрани, Бајинобаштани ће покушати да решење пронађу додатним издвајањима из општинског буџета.

Забрана купања, затворена капија и празан понтон – слика која је сменила све оне из претходних година, када је за многе летњи дан почињао и завршавао се на Перућцу.

"Не радим званично, мало дежурам. Ту сам одрастао и упозоравам да не долазе, али људи су навикли да долазе, ту су и одрастали, тако да негодују, неко долази, неко поштује, неко не", наводи Бобан Савић, бивши спасилац на понтону.

Да би плажа поново радила, неопходна је бројнија спасилачка служба, пет чувара запослених током читаве године, дежурне медицинске екипе и прецизна евиденција о сваком посетиоцу и времену његовог боравка.

За туристичку организацију, која управља плажом, све то је за сада неизводљиво.

"Морам да урадим оно што је наложио инспектор, ставио забрану. Он је чак наложио вађење понтона. То је ненормално тежак посао, никада до сада нису вађени, не знам како бисмо", каже директор Туристичке организације Бајина Башта Дејан Млађеновић.

Ни бајинобаштански Дом здравља нема довољно медицинског особља за ово додатно ангажовање, а док се све не реши, из туристичке организације подсећају да је провером потнона, коју је Лучка капетанија наложила пре три године, потврђено да је он потпуно исправан и безбедан. 

Изражена бројевима, историја ове плаже на списку има 50 година постојања, око 500 купача дневно, током сезоне, што је више од два милиона током свих ових година. И што је најважније, ниједан познат несрећни случај.

"Oд 70. године долазим редовно на купање, уживам и никада никаква незгода није била. Решење се сигурно мора наћи, јер то је пропаст овде за целу околину", наводи Бајинобаштанин Виктор Маринковић.

У намери да сачувају своју плажу, од које неки не одустају ни упркос забрани, Бајинобаштани ће покушати да решење пронађу додатним издвајањима из општинског буџета, како би се упослиле захтеване службе.

У противном, понтон би морао да буде уступљен неком на коришћење, а то би значило, први пут од како постоји, наплату улаза, што је опција који у Туристичкој организацији настоје да избегну.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво