Читај ми!

Ко је опаснији кућни или речни комарац, декан Биолошког факултета открива одакле нас све вребају

Јул је уобичајен период када се код комараца детектује вирус Западног Нила и обично прође две до три недеље када се детектује код људи. Доминантан вектор вируса Западног Нила су кућни комарци и постоје два начина заштите. Први је лична заштита, а други сузбијање комараца са земље у сумрак, у време њихове највеће активности, каже са РТС декан Биолошког факулета Жељко Томановић.

Гостујући у Београдској хроници Томановић је рекао да је вирус Западног Нила познат на овим просторима још од 2009. године, када је детектован на коњима у Војводини а 2012. године у човеку.

"Од 2012. године имамо сваке године мањи или већи број случајева детектованих код људи. Прошла година је била атипична по много чему али бројности комараца су биле ниске јер су водостаји били ниски и нисмо имали ниједан случај "Западног Нила", истиче декан Билошког факултета.

Према његовим речима, јул је код комараца уобичајен период када се детектује вирус Западног Нила и обично прође две до три недеље када се детектује код људи.

Доминантан вектор вируса су кућни комарци.

"Зову су кућни јер се хране у затвореном простору и активни су пар стотина метара око људских насеља. То нису речни комарци јер речни не преносе Западни Нил, мада и ту има различитих мишљења", објашњава Жељко Томановић.

Додаје да не можемо да знамо да ли је комарац заражен вирусом или није.

"Постоје два начина како да се заштитимо. Прво је потребно да имамо личну заштиту. Кућни комарци су углавном активни у сумрак, око 20 часова и тада је највећа њихова активност. Од средине јула до почетка августа ће расти њихова активност. Ако је могуће треба избегавати активности у том периоду, не користити јаке парфеме, облачити дугу светлу одећу, ставити мреже на прозоре", поручује декан Биолошког факултета.

Други начин заштите је сузбијање комараца са земље у сумрак, у време њихове највеће активности.

"Јако је важно да се празне посуде са водом, олуци. Комарцима је потребно јако мало воде. На овим високим температурама довољно је пет до шест дана да од полагања јаја имате стотине комараца", нагласио је декан Биолошког факулета Жељко Томановић.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво