Читај ми!

Шапчани траже укидање пројекта "Јадар", одржали протест испред градске управе

На пројекту "Јадар" неће бити никаквих радова док се не заврши студија о процени на животну средину. Након тога грађани ће, највероватније на референдуму, донети коначну одлуку о будућности овог пројекта, рекла је минстарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Испред Градске управе у Шапцу је одржан протест против отварања рудника компаније "Рио Тинто".

Бројне поруке, а захтев свих окупљених испред Градске управе исти – забранити отварање рудника и екслопатацију јадарита.

"Наш конкретан захтев – укидање, апсолутно укидање пројекта 'Јадар', не само да оде 'Рио Тинто' него да нико други не ради тај пројекат, да се забране сва геолошка истраживања литијума, све могуће планиране експлоатације литијума у Србији, зато што знамо да није обновљив, знамо да није зелен", каже Марија Алимпић из Удружења заштитимо Јадар и Рађевину.

"Захтев је здрава природа и да Јадар, Мачва, Посавотамнава, све, цела Србија да живе од својих ресурса, туризма, еко туризма који ће оставити људе на њиховим просторима да живе и створити нова радна места, много већа него што би створио рудник литијума који ће упропастити природу", истиче Ана Павловић из Еколошке организације Еко Цер.

Еколошки акитивисти тврде да су истраживања која је спровео "Рио Тинто" већ нанела штету на ораницама.

"Већ сада у овом моменту настају драматичне штете, 530 бушотина које су избушене без процене утицаја већ утиче на род на њивама. Поремећени су животни биланси, већ су пренамењена земљишта и већ је 'Рио Тинто' дрско ушао и откупљује земљу", наглашава Звездан Калмар, Коалиција за одрживо рударство у Србији.

Осим еколошких удружења скуп у Шапцу подржало је неколико политичких партија и покрета.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво