Читај ми!

Мештани старопланинских села дочекали асфалт – сада је, "хвала богу, дошао крај"

После више од пола века од изградње, асфалтирана је последња деоница регионалног пута Пирот–Димитровград, који води преко Старе планине. Пут је изузетно значајан за мештане десетак старопланинских села и за развој туризма.

У димитровградском селу Изатовци асфалтирање пута чекали су више од 50 година. Због тога су многи напустили овај крај. Малобројни мештани кажу да су до сада слушали само обећања.

"Сада је, хвала богу, дошао крај. Хвала свима. Нормално је да може брже да се стигне и да ми деца дођу. Хоћу и прилаз да направе", срећна је Љубинка Еленков из села Изатовци.

Пусто је и суседно село Славиња у општини Пирот, али мештани истичу да се последњих година све више кућа обнавља и да се људи враћају на Стару планину. Разлог је нетакнута природа и развој туризма.

"Да побољшамо живот у селу и Високу. Све је убаво овде у Славињу. Туристи долазе, долази по 500 људи, када је празник чак хиљаду. Пет-шест аутобуса дође, па немају где да се паркирају. Имамо најлепше место у Србији", очекивања су Томислава Еленкова.

Старопланински пут је изузетно важан упркос чињеници да је у десетак села остало мање од 500 мештана.

"Можда се неком чини да се ово ради за свега неколико становника у овом делу и Пирота и Димитровграда, али ако желимо да се развија Стара планина, ако желимо да се развија туризам, ако желимо да се људи врате на село и да инвестирају у пољопривреду, пут је основа почетка и целог развоја", поручује Владан Васић, градоначелник Пирота.

У асфалтирање деонице од 6,2 километра регионалног пута Пирот–Димитровград, као и у поправак остатка коловоза, држава је уложила неколико милиона евра. Рок за завршетак свих радова је 4. новембар.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи