Читај ми!

Вучић обишао болницу "Свети Сава", најавио веће плате за здравствене раднике и нова улагања

У Специјалној болници за цереброваскуларне болести "Свети Сава" у Београду данас је отворена нова сала за неуроинтервенције, за чију је адаптацију, са уградњом новог ангиографског уређаја, Министарство здравља одобрило 135 милиона динара. Председник Александар Вучић најавио је да ће се наставити опремање клиника и додао да верује да ће до краја године уследити ново повећање плата за здравствене раднике.

Нову салу, која ће омогућити да пацијентима из Београда и окружења буду обављене хитне интервенције - тромбектомије којима се спасава живот, обишао је председник Александар Вучић, а са њим и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић.

Председник је најавио да ће се наставити опремање клиника и додао да верује да ће до краја године уследити ново повећање плата за здравствене раднике.

"Нова ангио-сала помоћи ће људима, лекарима који су се до сада мучили, нису могли најбоље да виде (без савремених уређаја), али и пацијентима који неретко не преживе, или су завршавали са инвалидитетом. Ово ће смањити нежељене последице, а смањиће се и трошкови лечења, јер ће пацијенти брже ићи кући, уместо да остају три или шест месеци", рекао је Вучић.

Истакао је и да је модерни ангиографски уређај машина коју нема нико на подручју бивше Југославије, ни у Бугарској или Румунији, већ постоји у Бечу и Истанбулу.

"Ово је "ролс-ројс" међу машинама. Желим вам да добијете и нове машине, тај магнет 3 Тесла, и морамо пре краја године, и верујем да ћемо, успети да га набавимо. Срећан сам због чињенице колико улажемо у здравство Србије", рекао је Вучић.

Он је захвалио лекарима, медицинским сестрама, техничарима, свом особљу на раду, труду, енергији.

"Верујем да ћемо их обрадовати до краја године повећањем плате", најавио је Вучић.

Он је поручио и да ће се наставити опремање болница, док ће клиника "Свети Сава" или бити обновљена, будући да датира из 1930. године, или ће бити грађена нова. 

Спасавање живота биће обављано отварањем крвног суда путем катетера, а планирано је да број интервенција расте и да се дневно спасе барем три живота у земљи и смањи инвалидност.

Пацијен из Чачка за сат времена до спремне сале 

Како је руководство болнице пренело председнику, ангиосала значиће за грађане целе Србије, јер ће, рецимо, бити могуће да пацијент из Чачка за сат времена стигне до Београда, а сала ће за то време бити припремљена.

"Колико сам разумео, машина помаже да лакше можемо да уштедимо и на лежајевима, да помогнемо да се избегне инвалидитет, добијамо на брзини и квалитету слике и могуће је помоћи већем броју пацијената", рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно чување живота људи и брига о томе да не прођу са инвалидитетом, али је, додаје, важно и смањење трошкова лечења.

Председник је упитао и шта је то што нашој болници недостаје, а што имају Истанбул или Беч, и добио одговор да би, иако поседују готово све апарате, требало да имају и магнет 3 Тесла, јер је, како су му појаснили лекари, то апарат посебне јачине, са добром визуелизацијом.

Такође, из болнице су указали да су за интензивну негу потребни арапрати који снимају мождану активност, мобилни скенери, истичући да "Свети Сава" има јаку неуролошку екипу и да су до сада већ добили неке од најбољих апарата. Лекари су захвалили што имају могућност да раде на савременој опреми.

"Ја сам захвалан вама, што имамо људе који раде, који се радују да раде на најсавременијим апаратима", поручио им је Вучић.

Вучић је додао да ће се уложити напор да се обезбеди гаража, јер нема смиса да 12.000 квадратних метара функционише без гараже. 

У новој сали биће пружане и услуге пацијентима код којих нису потребне хитне интервенције, а имају васкуларне аномалије које представљају ризик за крварење у мозгу или за лечење акутног крварења у мозгу.

У новој ангио-сали радиће медицински тим који чине два интервентна неурорадиолога, један радиолог и специјализант радиологије.

Нова сала за неуроинтервенције је "би плејн" - поседује две рендгенске цеви, најновије технологије која омогућава драстично смањење зрачења пацијената и особља у сали, а које се налазе на Ц луку што омогућава истовремено снимање у реалном времену у две различите пројекције.

Нове софтверске технологије

Нова софтверска технологија, као што је КТ перфузија, омогућава да се у самој сали код акутног можданог удара процени прокрвављеност ткива мозга пре и после интервенције механичке тромбектомије.

Први пут у нашој земљи у једној болници има и 4Д ДСА у реалном времену која је значајна за емболозацију артеријско венских малформација у мозгу, већу прецизност у раду и мање зрачење пацијента.

Сала је опремљена и новим савременим апаратом за анестезију са мониторингом.

Овакав ангиографски уређај какав сада има болница "Свети Сава", али старије генерације, користи се у региону још једино у Загребу.

Специјална болница за цереброваскуларне болести "Свети Сава" основана је 1930. године у Београду.

Та високоспецијализована установа налази се у систему здравства Града Београда и Републике Србије и представља наставну базу Медицинског факултета Универзитета у Београду.  

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво