Читај ми!

На снази наранџасти метео-аларм, лекари саветују како се расхладити без климе и вентилатора

Нови талас тропске врелине је стигао у Србију. Метеоролози су прогласили наранџасти метео-аларм, а лекари препоручују да се током најтоплијег дана не излази напоље, као и да се време проводи у расхлађеним и замраченим просторијама.

У Србији се у наредна три дана, према прогнозама, очекују температуре и до 38 степени. Вруће је због поља високог притиска које онемогућава да се свежији ваздух пробије до нашег подручја.

Из Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" препоручују грађанима да животни простор увек буде расхлађен, као и да би идеално било да се собна температура одржава испод 32 степена током дана и испод 24 степена током ноћи, што је нарочито важно за хроничне болеснике, децу узраста до две године и старије од 60 година.

Како расхладити животни простор 

Препорука је да се за расхлађивање искористи ноћни ваздух отварањем свих прозора када је спољашња температура нижа.

Током дана би требало затворити прозоре и прозорске засторе, нарочито оне на сунчаној страни, али и искључити вештачко осветљење и електричне уређаје који нису неопходни.

Уколико немате клима-уређај, окачите влажне чаршаве на отворене просторе како бисте расхладили ваздух у соби, а ако вам је стамбени простор климатизован, затворите врата и прозоре и штедите струју коју не користите за расхлађивање.

Из "Батута" напомињу да вентилатори могу делимично да расхладе просторију, али да при температури изнад 35 степени не могу спрече опасност од појаве поремећаја здравља изазваних топлотом.

Препорука је и да се пређе у најхладнију просторију у стану, нарочито ноћу, а уколико немате могућност да расхладите свој стан или кућу, проводите 2-3 сата дневно у расхлађеном простору ван куће.

Лекари саветују и да се избегава боравак напољу у току најтоплијег дела дана, од 10 до 17 часова, као и физичке активности, које би требало да се обављају у току најхладнијег дела дана - између четири и седам часова ујутру.

Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам

Из Института "Батут" препоручују туширање и купање у расхлађеној води, као и примену хладних облога, пешкира и сунђера.

Додаје се да би требало да носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја, а ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце.

Препорука је да редовно уносите течност, пре свега воду, али и да искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина.

Помозите другима

Лекари подсећају да би требало да редовно проверавате како су вам чланови породице, пријатељи и суседи, који живе сами, као и да би особама које су под здравственим ризиком (деца, труднице и особе старије од 65 година) могла да затреба помоћ током врелих дана.

Из "Батута" додају да би ако неко од њих узима лекове, требало да проверите са њиховим лекаром да ли ти лекови утичу на терморегулацију.

Ако имате здравствених проблема лекове држите на температури испод 25 степени или у фрижидеру у складу са упутством. Затражите медицински савет ако патите од неког хроничног обољења или истовремено узимате више различитих лекова.

Ако се ви или неко други не осећа добро...

Уколико осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу, потражите помоћ и што је пре могуће пређите у охлађен простор и измерите телесну температуру.

Попијте неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре.

Ако вам се јаве болни грчеви у мишићима, што је последица дужег вежбања по веома топлом времену, препорука је да се склоните у хлад или да уђете у расхлађени простор.

Почните постепено да уносите течност, најбоље воду. Ако топлотни грчеви потрају дуже од једног сата, треба да потражите лекарску помоћ.

Обратите се лекару ако осетите неуобичајене симптоме или ако симптоми дуго трају.

Из Института "Батут" напомињу да уколико приметите код неког од чланова ваше породице или људи којима помажете топлу, суву кожу и бунцање, појаву грчева или несвестицу, односно губитак свести, одмах позовите лекара или Хитну помоћ.

Док чекате на помоћ, покушајте особу да расхладите хладним облогама, дајте јој да пије течност, ослободите је вишка одеће.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво