Читај ми!

Лана и Гаврило се опорављају добро, у Будимпешту одлазе само на контролу

Лечење Гаврила и Лане, који болују од спиналне мишићне атрофије, тече веома добро, вести су из болнице "Бетешда“ у Будимпешти. Лана Јовановић је у Мађарску стигла из САД, а Гаврило Ђурђевић је у Будимпешти добио генску терапију.

Гаврило Ђурђевић је крајем маја стигао у Дечју болницу "Бетешда" у Будимпешти. Након бројних претрага, генску терапију добио је 8. јуна. Дете и његови родитељи нису више у болници, али редовно долазе на контроле.

"Велики је напредак то што му је тренутно само током ноћног спавања потребна помоћ машине за дисање, али у покретљивости је настао чудесан напредак, не само по речима његове мајке, већ и на основу резултата наших контролних испитивања. Он се већ самостално окреће на стомак, подиже главу, веома спретно користи руке и јако се труди, прави циљане покрете", каже др Борбала Микош, из Дечје болнице "Бетешда".

Докторка истиче да је Гаврилова способност да начини покрете за три седмице порасла за осам тачака на скали која мери покретљивост.

Лана и њена мајка Александра су управо стигле на контролу, јер ни у том случају нема потребе да стално буду у болници. 

"И код Лане је напредак веома добар. Пре скоро недељу дана смо могли да је са родитељима пустимо у њихово место боравка овде у Будимпешти. Започела је рехабилитациону терапију, на коју редовно долазе код нас у болницу", истиче докторка Микош.

Лана је 9. јуна стигла у Будимпешту из Сједињених Америчких Држава. Тада су први пут анализирали њено стање. Провела је одређено време на интензивној нези. Сада се већ њено стање наочиглед поправило.

Према речима докторке, овде су урадили и додатна испитивања, прилагодили јој исхрану, како би организам добијао потребну количину беланчевина и калорија.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара