Читај ми!

Више од 5.000 Рома похађа школе за образовање одраслих – запослење је свима циљ

У току је упис средњошколаца и студената. Међутим, и старији од 15 година који су изгубили право на редовно основно образовање, а желе да заврше школу, то могу учинити по прилагођеном програму у нишкој ОШ "Његош". Они који желе да упишу средњу школу, редовно или ванредно, најчешће се одлучују за занате. Углавном су то штићеници Дома за децу без родитељског старања, мигранти и Роми.

Завршили су основну школу и попунили листе жеља за средњу, а циљ им је свима запослење.

"Одлучио сам тако што сам самохрани родитељ и видео сам да где год сам покушао да се запослим, нисам могао без школе. Зато сам одлучио да завршим вечерњу школу и да покушам даље – или ауто-механичар, или ауто-електричар, било шта, само негде да се запослим", напомиње Ненад Жигић (39) из Ниша.

Седамнаестогодишњи Скендер Зећировић завршио је основну школу, 7. и 8. разред у школи "Његош".

"Желим даље да упишем средњу школу, смер за возача", каже Зећировић.

Реч је о одраслима који су се у неком тренутку зауставили у школовању, у међувремену формирали породице и раде сезонске послове како би обезбедили егзистенцију.

"Имају право да упишу редовну школу и за једну школску годину да заврше два разреда како би се што пре укључили у средње школе. Најчешће имају проходност за тростепене средње школе", објашњава Бојан Крстић, директор ОШ "Његош" у Нишу.

Наставница српског језика Александра Ђорђевић истиче да је Програм функционалног образовања прилагођен полазницима како би их припремио за животне околности, да савладају најосновније вештине и знања.

Проблем образовања и запошљавања најизраженији је међу Ромима, који се углавном запошљавају у комуналним делатностима. Без основне школе више ни то није могуће. Зато се стално ради на подизању свести о значају образовања и, кажу, има помака.

"У овом тренутку 5.100 Рома је у школама за образовање одраслих. Што се тиче редовног основношколског образовања има позитивних помака. Обухват деце првим разредом, уписом у школе, јесте око 80 одсто", навео је Осман Балић из Лиге Рома.

У првом року малу матуру завршила су 24 одрасла полазника, а још десетак ће се појавити на  испитима у августу, у предаху између сезонских послова од којих у овом року није било одмора.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво