Читај ми!

Пуне руке посла за спасиоце на Ади Циганлији - савети лекара о купању на великим врућинама

Висока температура утицала је да службе хитне медицинске помоћи и спасиличке екипе на Ади Циганлији раде појачано. Из Градског завода за хитну медицинску помоћ саветују уношење више течности и избегавање сунца, док из спасилачке службе напомињу да родитељи треба посебно да обрате пажњу на децу.

Јована Обреновић из Градског завода за хитну медицинску помоћ за РТС каже да су од данас појачане екипе Хитне помоћи на Ади Циганлији, те да људи, због високе температуре, треба дa  буду пажљивији, посебно они који имају хроничне болести. 

"Старији суграђани који имају хроничне болести, као и деца треба да избегавају период од 11 сати, мада би то данас могло да важи од 10 до 17 часова. Уколико се нађете на отвореном или дођете да се опустите, расхладите, осунчате, окупате, водите рачуна - немојте бити изложени директном сунцу", напомиње Јована Обреновић.

Саветује да је потребно уносити више течности, те да се избегава тешка храна, као и алкохол.

Наводи да су ових дана помоћ тражили пацијенти који се лече од хроничних болести, а због промене времена и они које се лече од хипертензије.

"Дугогодишњи хроничари имају већ начин да препознају шта им се ново дешава, али свакако опрез - редовно мерење тензије, узимање терапија", истиче Обреновићева.

Јована Обреновић као најважнији савет, који је уједно и најједноставнији, истиче узимање више течности, ношење лаганије гардеробе, заштиту главе, очију, коришћење заштитних крема да не би дошло до опекотина које, наводи, озбиљно могу да наруше здравље.

"За десет дана скоро исти број спасилачких интервенција као и прошле године"

Координатор спасилачке службе ЈП "Ада Циганлија" Миодраг Јовић истиче да су за десет дана, колико траје купалишна сезона, имали девет интервенција у случајевима када је могло да дође до фаталног исхода.

Прошле године било је укупно 12 таквих интервенција.

"Константно апелујемо на посетиоце да поштују сва правила понашања која важе на купалишту - да се купају у радно време купалишта, сваког дана од 10 до 19 сати, да бораве у зонама које су предвиђене за купање, да не улазе у воду под дејством алкохола, психоактивних супстанци", истиче Јовић.

Посебно апелује на родитеље да стриктно воде рачуна о деци, да их не губе из вида.

"Деца од четири до пет година имају потпуно другачији механизам утапања од одраслих, односно нема одбрамбеног механизма. Уколико родитељ не види дете када пропадне под површину воде, скоро увек дође до фаталног исхода", објашњава Јовић.

Напомиње да је ноћно купање на Ади забрањено, да су појачали дневну, али и спасилачку смену, те увели ноћно дежурство.  

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво