Читај ми!

Последње припреме за завршни део "Муњевитог удара"

На Пештерској висоравни у току су последње припреме за завршни део здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем "Муњевити удар". Пешадинци чине значајан део вежбе која је почела 15. јуна узбуњивањем 15.000 војника широм Србије.

Међу 2.300 војника који чекају своју команду су и кумови Никола и Десимир. Раме уз раме у борбено-оклопном возилу "лазар", али и на свакој вежби и у свакој мировној мисији. Тропске температуре које су под шлемом и веће за њих нису од пресудног значаја.

"Немамо прилику да нашим јединицима сваки дан овако нешто изводимо. Вежба је велика, са много учесника и технике. Када се све то укључи, велики је изазов да сви радимо као један", каже десетар Никола Алексић из 21. пешадијског батаљона.

И десетар Десимир Савић истиче значај вежбе на Пештери, јер војници немају такву прилику у својим јединицама.

На Пештери пешадија чини велики део ангажованих војника. Чете пешадинаца и пешадијских минобацача показују и колико се овај род мења.

"Пешадија сада има нова средства, пре свега пешадијски водови и чете који су опремљени возилом 'лазар"', напомиње командант 21. пешадијског батаљона мајор Владимир Божовић.

"Може се рећи да пешадије у класичном смислу нема. Пешадија је сада високопокретни род војске са адекватном оклопном заштитом и повећаном ватреном моћи са даљински управљивом борбеном станицом на 'лазару"', додаје Божовић. 

Пешадија за коју кажу да је краљица ратовања најмасовнији је род у свим војскама света. Без обзира на промене кроз које пролази, њен задатак остаје да учествује у борбама и пружа подршку на свим врстама терена и у свим временским условима.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи