Читај ми!

Синдикати у "Зиђину" најављују протесте после шест месеци преговора

Незадовољни резултатима шестомесечних преговора са компанијом "Србија Зиђин копер" о новом колективном уговору, представници синдиката најавили су на конференцији за новинаре испред дирекције компаније организовање вишедневних протеста запослених почев од понедељка, 28. јуна.

Синдикалци су најавили да ће протести бити двочасовни и одржаваће се после радног времена, јер синдикат не намерава да ремети процес производње.

Према речима Часлава Гаврића, главног повереника синдиката Независност, новим колективним уговором који је послодавац понудио знатно се умањују права запослених. Само једна у низу предложених измена, али за раднике и најважнија, управо је она о обрачуну основне зараде.

"Предлог новог колективног уговора предвиђа да се може мењати у току године на основу оцењивања учинка запосленог, што је у супротности са законом о раду и нашим законодавством", нагласио је Гаврић.

Компанија "Зиђин" је представила синдикатима и нови правилник о раду којима су ублажена нека од спорних решења у предлогу будућег колективног уговора, али је непромењена остала област зарада запослених.

"Синдикати су спремни на преговоре само о новом колективном уговору, а не о предложеном правилнику о раду", рекла је Чеданка Андрић, извршна секретарка УГС Независност.

У недавном саопштењу за медије компаније "Зиђин", поводом предлога новог колективног уговора, наглашава се да је он у складу са законима Србије и да ће се увођењем стимулација и бонуса створити шанса за запослене да својим залагањем побољшају материјални положај себе и своје породице.

"Зиђин" је подсетио да је просечна зарада у тој компанији 97.824 динара што је 53,9 одсто више од просечне плате у Србији и да су до сада запослили око 1.500 радника у Бору и Мајданпеку.

Синдикалци су обавестили новинаре и да су добили позив из владе да у четвртак своје аргументе против новог колективног уговора, како је најављено, изложе представницима амбасаде НР Кине и надлежном министарству.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи