Читај ми!

Велики број интервенција Хитне помоћи, лекари саветују – не излазите из куће без преке потребе

И данас смо се суочили са веома високим температурама. На снази је наранџасти метео-аларм, што подразумева да се време сматра опасним. До петка, очекује се топло време са максималном температуром у већини места од 35 до 38 степени, а сутра локално и до 40, упозорио је РХМЗ. Индекс УВ зрачења је веома висок. Лекари саветују шта је потребно да урадимо како бисмо се заштитили од врућине.

Основни савет лекара је да они који не морају не излазе из куће у најтоплијем делу дана.

Докторка Ивана Стефановић из београдске Хитне помоћи рекла је за РТС да наши организми имају капацитет да се прилагоде оваквим условима, тако да ове високе температуре не треба посматрати катастрофично.

"Свима нам је непријатно. Чињеница је да имамо повећан број интервенција на јавним местима због колапса", навела је докторка.

Према њеним речима, добро је да код себе имамо неко средство за рехидратацију, као и нешто слано и слатко.

Препоручила је да грађани са собом понесу неку од здравијих грицкалица – слани кикирики, бадем или лешник, зато што знојењем губимо електролите које треба надокнадити, али исто тако на овако високим температурама се губи и глукоза па је добро попити заслађену лимунаду.

Стефановићева је рекла да је јуче било 150 интервенција, а данас је до 12 сати било 57 интервенција, од тога 24 на јавном месту.

Апеловала је на грађане да укључе климу и да расхладе просторије у којима бораве, јер код оних који болују од кардиоваскуларних болести на високим температурама може доћи до можданог или срчаног удара, што се може превенирати разумним понашањем.

Стефановићева је рекла да Хитну помоћ углавном зову старији суграђани.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво